Transportskåpet hade hål i sidan. "Man kunde se in i lastutrymmet", berättar trafikpolis Christer Hansson. Foto: Polisen
Fredagen den 29 juni började som många andra för trafikpolis Christer Hansson i Helsingborg. Han beger sig ut på E6 och ställer sig strategiskt vid Helsingborgs södra infart, trafikplats Görarp.
Snart uppenbarar sig en vit 3,5-tons lastbil. Den ser tung ut så Christer beslutar sig för att följa efter den.
– När lastbilen går upp för backen mot Långeberga, får den lilla lastbilen börja jobba. När föraren ger gas, kommer tjock, svart rök ur avgasröret, förklarar Hansson, vars intresse för att ta en närmare titt på ekipaget nu ökar.
När han kommer upp jämsides med skåpet, blev det droppen. Nu skulle bilen in på kontrollplatsen.
– Där var en rejäl reva i skåpet. Man kunde se in i lastutrymmet, berättar Christer Hansson som ger föraren tecken att följa efter honom.
På fordonsvågen bekräftas Hanssons första misstanke.
– Lastbilen hade 69 procents överlast.
När polisen tittar in på flaket, är det en häpnadsväckande syn som möter honom.
– Två stora platsbaljor fulla med kött hade staplats ovanpå varandra. Och inte ett enda spännband.
Lastbilsskåpet saknade dessutom fungerande kylanläggning.
– Det var minst lika varmt i skåpet som utanför, 20-25 grader. Och golvet var så skitigt och solkigt, att skorna fastnade i den klibbiga sörjan.
Christer Hansson kontaktar Miljöförvaltningen i Helsingborg, som skickar ut två tjänstemän att möta upp vid livsmedelsföretaget, som både äger lastbilen och som står som avsändare av köttet.
Miljöinspektör Christer Weber förklarar att det handlar om 1 500 kilo fläskkött som transporterades under bristfälliga förhållanden. Christer och hans kollega, tillika chefen för Miljöförvaltningen, Olu Lindström, såg till så att hela lasten destruerades på den kommunala återvinningsanläggningen NSR.
– Man kan ju hoppas att det blir biogas, så det blev till någon nytta i alla fall, säger Christer till Proffs.
Den ursprungliga kvalitén på köttet var, enligt Christer Weber, god.
– Det var SLB-kontrollerat, alltså kontrollerat av veterinär på slakteriet.
Han upprörs av det faktum att lasten var osäkrad på lastbilen.
– Tänk om det hade fallit av lastbilen. Det kunde ju ha slutat riktigt illa.
Efter att köttet hamnat där det hör hemma, på soptippen, tog de båda miljöinspektörerna sig en närmare titt i livsmedelsföretagets lokaler. Där fann man fler brister i livsmedelshanteringen såsom till exempel sex hela pallar med salladskyckling som inte stod i kylrum så som hanteringskraven påkallar – och råttspillning på golvet. Miljöförvaltningens kontrollrapport är med andra ord inget man vill läsa vid matbordet.
Miljöförvaltningen har aviserat ett återbesök hos livsmedelsföretaget nu på torsdag.
– Har företaget inte åtgärdat bristerna överväger vi att anmäla dem för brott mot livsmedelslagen och vidta åtgärder för att verksamheten upphör, säger Jens Gille, tillförordnad förvaltningschef på miljöförvaltningen i Helsingborg till SVT Nyheter Skåne.
Företagsägaren säger att samtliga brister kommer att åtgärdas.
– Kylanläggningen i lastbilen råkade helt enkelt lägga av. Det kan hända vilken bil som helst och den är nu på lagning, säger ägaren till SVT Nyheter Skåne.
Chauffören fick ta emot en böteslapp om totalt 4 750 kronor för att dels ha kört med överlast, dels för att inte ha säkrat lasten. Fordonsägaren får dessutom betala en överlastavgift på 4 000 kronor.
Vart var köttet på väg? Uppgifterna går isär och vi lär aldrig få veta. Men köttet är destruerat och risken att det hamnar på någons mattallrik är obefintlig.
I den här byggnaden fann miljöinspektörerna från Helsingborgs kommun bland annat sex pallar salladskyckling som felaktigt förvarades utanför kylarna. Foto: Göran Rosengren