– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på bekostnad av miljön. Genom att ta fram en EPD vill vi sätta en standard som hela branschen kan använda för att minska sin påverkan på miljö och klimat, säger Anders Hulse, vd för Fristads.
Kollektionen Fristads Green för hantverkare börjar säljas den 1 september och består inledningsvis av byxor, två jackor och en t-shirt. Plaggen har genomgått en livscykelanalys och fått miljövarudeklarationen Environmental Product Declaration, EPD. I dag används EPD inom till exempel byggsektorn, men har aldrig tidigare applicerats på kläder.
Plaggen i kollektionen Fristads Green har skapats med en process som minimerar användningen av material, energi och transporter.
– Fristads ville skapa något som kunde säkerställa att kläderna gör skillnad för miljön och det här projektet innebär en verklig milstolpe för branschen. Klädindustrin behöver konkreta verktyg för att mäta sin påverkan och öka transparensen, och den här standarden kan lika gärna användas för modeplagg som arbetskläder, säger Sandra Roos, doktor och textilforskare på RISE, som varit delaktig i att ta fram EPD-rapporten.
Projektet med att införa en EPD-standard för kläder var ett samarbete mellan Fristads och forskningsinstitutet RISE som pågick under 18 månader och avslutades tidigare i år. Även produktutvecklare, designers och tillverkare har spelat en viktig roll i projektet.
Foto: Fristads