Ottossons Åkeri AB i Strömsund och den kreativitet företaget visar tillsammans med Hjalmar Strömerskolan, berättar vi mer om i ett kommande nummer av den redaktionella Proffs. Åkeriet har nämligen inte stannat vid att initiera endast en gymnasieutbildning inom transport.
Först ska ni få träffa två unga människor som fått nya möjligheter tack vare Ottossons Åkeris tänk ”utanför boxen” eftersom de kunnat välja Fordons- och transportprogrammet på Hjalmar Strömerskolan på hemorten.
På åkeriet träffade vi Fanny Vedin som gick tredje året på den linjen med inriktning Transport. På åkeriet finns lokaler där praktiken och den yrkesrelaterade teorin som YKB och ADR görs samt simulatorkörning. Hur går det?
– Det går bra, säger hon och tillägger att hon några dagar senare ska avlägga YKB-provet.
Fanny har haft intresset för lastbilar sedan liten. Hennes far jobbar i skogen och redan då blev hon fascinerad av de stora timmerbilarna.
Nu finns ju transportutbildningen i Strömsund, men om inte, hade du valt linjen ändå om du fått åka till Östersund istället?
– Ja, det hade jag, men det här är ju så mycket bättre och mycket närmare, säger hon.
Dittills hade truckkörningen varit lättast och YKB:n det som varit kämpigt att plugga till. Fanny har nämligen dyslexi.
– Det här sista året har jag haft bra lärare som kunnat ge mig det stöd jag behöver, säger hon. Det roligaste var att ta B-körkort. Att äntligen få lov att köra en bil.
Hon siktade in sig på att köra lastbil, gärna långt.
– Innan jag bildar familj tänker jag göra det jag själv vill, men sedan kanske man får anpassa sig, men fram till dess vill jag göra ”min grej”, det jag gillar mest, avrundar Fanny innan hon fortsätter plugga på YKB:n.
In på gården kom Jens Kärnlund i en sopmaskin. Jens gick samma program som Fanny fram till 2017. Varför sökte du utbildningen och vad hade du för framtidstankar?
– Utbildningen verkade intressant och rolig, säger han. Och jag tänkte mig nog att köra lastbil, men under resans gång blev jag mer och mer intresserad av maskinbiten med bandtraktorer, hjullastare och sådant.
Jens närmaste anknytning till fordon är att fadern är fordonsmekaniker, men inget med transporter.
Han tyckte att det lättaste var att ta B- och C-kortet, men all teori var svårare.
– Värst var YKB och särskilt allt som hade med utrikestransporter att göra, men jag är glad att ha klarat det och kanske kommer att ha nytta även av den biten i framtiden, säger han till oss.
Eleverna får även ADR Grund med sig i examen.
Praktiken gjorde Jens på åkeriet och även om han hade en annan möjlighet till arbete, var det hos Ottossons han ville vara.
– Jag hade tänkt fråga, men när åkaren själv kom till mig, blev jag glad, säger han.
Han är inne på sitt andra år på åkeriet och trivs mycket bra.
Jens, som fyllde 22 i juli i år, trivs i Strömsund och tack vare utbildningen och att han fått jobb på orten, kunde han stanna kvar.
– Jag köpte faktiskt eget hus för en tid sedan, men det kanske vi inte ska skriva ifall någon kan tycka jag skryter. Men jag är verkligen glad över att ha kunnat köpa hus, avrundar Jens Kärnlund innan han kör vidare.
Mer om de båda, om Ottossons Åkeri och om skolan kan du läsa i månadens nummer av Proffs (2019-08). Din prenumeration köper du här!