Sågspånet hettas upp och omvandlas till pyrolysolja som sedan kan samraffineras med fossil olja till fordonsbränsle. Tekniken som utvecklats av BTG (BiomassTechnology Group) levereras nu till Sverige och Finland.
Projektledare Magnus Matisons.
– Jag ser ett genombrott för produktion av svenska biodrivmedel baserat på skogsråvara. Kan vi bara fasa ut palmolja så kan pyrolysoljan få stor betydelse, säger han i ett pressmeddelande.
BioFuel Region har fått finansiering från EU Horizon 2020 för att stödja en marknadsuppbyggnad av pyrolysolja och torrefierat material (ökad energitäthet och värmevärde genom upphettning) inom EU. Detta innefattar såväl produktion, transporter, förädling samt slutanvändning.
Tillsammans med Finland kommer man att titta på var fler anläggningar kan lokaliseras och hur dessa kan samordnas med befintliga industrier samt hur transporter till slutförbrukare kan samordnas och effektiviseras.
Det finns runt 100 sågverk i Sverige som levererar ca 10 TWh sågspån, så potentialen är stor. Finland har liknade förutsättningar. Det finns också andra biprodukter som går att förädla och ett stort intresse för både pyrolysolja och torrefierat material.
I projektet medverkar representanter för både raffinaderier och stålproducenter som efterfrågar stora mängder biomaterial för att sänka sina koldioxidutsläpp. Var slutprodukten än hamnar så kommer den att bidra till klimatomställningen.
Projektet Music har en total budget på 3 M Euro och leds av BTG (Biomass Technology Group) i Holland. I projektet medverkar 16 partners över hela EU och det startade i september 2019 och avslutas 2022. MUSIC är en förkortning av “Market Up-take Support for Intermediate Bioenergy Carriers” och allt finansieras av Horizon 2020 som är EU:s största program för forskning och innovation.