Det syns tydligt var Tom slutat städa. Foto: Lars Österberg
Onsdagen den 8 april är det på Tjurmyran utmed E4 ovanför Hudiksvall som Tom Hammar fångas på bild av trafikpolis Lars Österberg. Varför gör du det här?
– Jag tycker helt enkelt inte om att det skräpas ner, säger han till oss. Om soptunnan är full, kan ta man ta med sig skräpet till nästa gång man har möjlighet att kasta soporna på rätt sätt.
Det han själv städar upp, ställer han bredvid den befintliga, ofta överfulla soptunnan och om ingen sådan finns, tar han det med sig till annan lämplig plats.
Han upplevde när han körde utomlands, att det ofta var bra städat även om det naturligtvis fanns undantag, men i allmänhet var det bra. Han är rättfram och säger att han tycker sig ha märkt en ökning av nedskräpningen i Sverige i takt med allt öppnare gränser.
– Det finns rötägg överallt, men jag vill tro att svenska chaufförer har vuxit upp med att man inte skräpar ner, säger han.
Det är det oförgängliga skräpet som Tom ogillar allra mest. Att dikeskanten används som toalett emellanåt, är oundvikligt.
– Den typen av avskräde tar naturen hand om, men visst hade det varit bra om man kan undvika att göra sådant direkt vid vägkanten om det går att gå undan en bit, säger han.
Tom hade önskat att kommunerna gjort mer för renhållningen. Han har ibland ringt kommuner för att påtala problem på olika platser, men känner inte att han når fram.
– Det behövs rejäla soptunnor, helst mindre containrar och så skulle väl sopbilarna en gång i veckan eller varannan i alla fall, kunna tömma sopkärlen även utmed vägarna, säger han.
En svårighet med att få kommuner att agera, är att det oftast krävs att man med fakta kan påvisa att problemet finns. Håll Sverige Rent:appen kommer på tal. Den som man kan ladda ner och enkelt med ord och bild rapportera skräp med.
– Den känner jag till, men har inte laddat ner den än. Det ska jag göra nu.
Det appen gör påminner lite om Cabotagestudien eftersom det också går att se andra platser där nedskräpning har rapporterats.
Det är trafikpolis Lars Österberg som har fotograferat Tom. Har du sett sådant här förut?
– Jo, vi hade en chaufför imorse som i samband med poliskontrollen plockade skräp. Han sade att han hade börjat ta med sig sopsäckar för att plocka skräp under sina resor, säger Lars Österberg.
På eftermiddagen när Lars Österberg återvände till platsen för att fortsätta arbeta, såg han igen en person som plockade skräp och trodde först att det var folk från kommunen, men såg snart att det även denna gång var en chaufför.
– Man blir lika glad som förvånad. Uttrycket ”vägens riddare” har blivit devalverat och då tycker jag det är viktigt att lyfta fram dem som gör det där lilla extra, avrundar trafikpolis Lars Österberg som uppskattar att få en renare arbetsmiljö.
Tom Hammar hör till vardagshjältarna vi sällan ser, men som i det tysta med små medel gör stor skillnad. Nästa gång du kommer till en städad rastplats, kan det mycket väl vara Tom, eller någon annan som han, som gjort en insats för allas trevnad.
Tom Hammars initiativ sprider glädje. Foto: Lars Österberg