De senaste två veckorna har Arbetsmiljöverket, Polisen och flera andra myndigheter gjort oanmälda inspektioner i branscher som vi vet är utsatta för arbetslivskriminalitet. Det handlar om företag som medvetet bryter mot lagar och regler inom arbetslivet.
De flesta kontrollerna gjordes inom transport och logistik mot till exempel partihallar, lager och transportfordon. Myndigheterna har även inspekterat bland annat bilverkstäder. Över 100 företag och 280 fordon runtom i landet har kontrollerats. Sammanlagt hittades över 300 olika säkerhetsbrister.
Det är alltför vanligt med säkerhetsbrister kring truckar och pallställ, säger Arne Alfredsson, chef vid avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.
– Det är allvarligt, eftersom vi vet att det sker många olyckor med truckar. Här måste säkerheten förbättras. Ingen ska behöva skadas eller dö av jobbet, säger han.
En annan vanlig säkerhetsbrist är obesiktigade lyftanordningar, som billyftar på bilverkstäder och bakgavellyftar på transportfordon som används för att lasta eller lossa gods. Det fanns även andra brister i de fordon som kontrollerades, till exempel dåligt säkrad last.
– Vi har tyvärr hittat förare som åker runt på våra vägar i överlastade fordon med last som är dåligt säkrad. Ofta jobbar de under stress. Det är riskfyllt både för förarna och för andra som befinner sig i närheten av de här fordonen, faktiskt så farligt att det ytterst kan leda till döden, säger Arne Alfredsson.
Polisen identifierade fem misstänkta brottsoffer för människoexploatering och kunde gripa en misstänkt gärningsman. Dessutom gjordes ett 50-tal anmälningar kopplat till polisens uppdrag att upprätthålla ordning och säkerhet på vägarna.
Det här visar att vi behöver fortsätta med de myndighetsgemensamma insatserna, så att vi kommer åt oseriösa företag från flera håll, säger Per Wadhed, polisöverintendent på Polismyndigheten.
– Om arbetsgivare bryter mot regler inom ett område är det inte ovanligt att de bryter mot regler också inom andra områden, säger han.
Några resultat från den senaste nationella, myndighetsgemensamma kontrollen:
– Drygt 100 företag och 280 fordon kontrollerades inom främst transport, logistik men även andra branscher som bilverkstäder.
– Sammanlagt cirka 300 olika säkerhetsbrister hittades vid kontrollerna.
– Cirka 40 sanktionsavgifter till följd av arbetsmiljöbrister övervägs.
– Arbetsmiljöverket beslutade om 8 omedelbara förbud mot verksamheten eller delar av verksamheten.
– Ett 50-tal anmälningar om förundersökning eller ordningsböter har gjorts av polisen.
– 5 potentiella brottsoffer för människoexploatering upptäcktes och utreds vidare av polisen, som grep en misstänkt gärningsman.
– 3 misstänkta boenden med sovplatser upptäcktes. De är överlämnade till polis och räddningstjänst för fortsatt kontroll.
Fakta om regeringsuppdraget mot arbetslivskriminalitet:
Arbetsmiljöverket och sju andra myndigheter samverkar i gemensamma kontroller för att motverka arbetslivskriminalitet. Det handlar om att stoppa fusk, regelöverträdelser och ren brottslighet i arbetslivet.
Myndigheterna har gjort drygt 5 200 gemensamma kontroller sedan 2018. De myndigheter som deltar i samarbetet är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.