Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, förklarar att mopedbilarna har låg krocksäkerhet och att var fjärde mopedbil är inblandad i en olycka.
– Den som kör en mopedbil släpper dessutom ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra. Dessa fordon är en fara för både förarna och miljön, men fortsätter att öka i antal. Mopedbilarna bör fasas ut och förbjudas, säger Heléne Lilja.
Mopedbilar tillverkas ofta av plast och glasfiber och är lätta fordon med svagare kaross. I trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP:s tester har mopedbilarna visat sig ha betydligt sämre krocksäkerhet än personbilar.
Även Riksförbundet M Sveriges tester har visat på höga risker för dödlig eller allvarlig personskada även vid låg hastighet. Sämre säkerhetsbälten, brister gällande krockkuddar och hög risk att välta vid svängning är ytterligare faror.
– Som förälder kan jag förstå lockelsen i att köpa en mopedbil till barnen, eftersom den upplevs som säkrare än en vanlig moped, men här visar det sig att karossen kan ge en falsk känsla av trygghet. Jag skulle därför avråda föräldrar från att låta ungdomar framföra dessa.
Ett alternativ till mopedbilen, som också ökar i popularitet, är A-traktorn. I dagsläget finns nästan 50 000 registrerade i Sverige.
Även mot detta fordon finns dock kritik. Därför utreder nu Transportstyrelsen nya regler för A-traktorer på uppdrag av regeringen. I dag räcker det att ha körkort med AM-behörighet, som gäller för Moped klass 1, för att få köra A-traktor.
– A-traktorer är en bra introduktion i trafiken och förbättrar mobiliteten för inte minst ungdomar. De har en stabilare och säkrare konstruktion än mopedbilar. Även här finns dock säkerhetsproblem som behöver åtgärdas. Många a-traktorer är lätta att manipulera och det finns inget bälteskrav. Körkortskraven bör förändras eftersom a-traktorer skiljer sig från mopeder på många sätt.
Även de låga hastigheterna är i dag ett problem. Till skillnad från mopedbilar, som får framföras i 45 km/h, får en A-traktor inte vara konstruerad för att köra mer än 30 km/h.
– De låga hastigheterna orsakar köer och försämrar framkomligheten för andra trafikanter. På 2+1-vägar och andra vägar med begränsade möjligheter att köra om ökar risken för upphinnandeolyckor.
Med en hastighetshöjning skulle trafikrytmen förbättras och fler välja bort mopedbilen, menar M Sverige.
– Vägen framåt är att höja säkerheten i de i konstruktionen robustare A-traktorerna och att även förbättra förarutbildningen. Då kommer fler föräldrar kunna känna sig tryggare samtidigt som ungdomar får bibehållen mobilitet.