Vlatanas egen gastankstation kan tanka cirka 20 lastbilar i timmen. Foto: Vlantana. Vlatanas egen gastankstation kan tanka cirka 20 lastbilar i timmen. Foto: Vlantana.

65 gasdrivna Volvo FH till Vlantana

I år kommer litauiska Vlantana i Klaipėda- att utöka sin flotta med 65 nya gasdrivna Volvo FH-dragbilar. De första sju dragbilarna levererades i slutet av juni och resten ska levereras i september.

Vlantana tar ytterligare ett steg mot mer hållbara och renare transporter med en investering i fordon som drivs av alternativa bränslen. Företaget har beställt 65 gasdrivna Volvo FH-dragbilar vilket kommer att bidra till att minska CO2-utsläppen och förbättra effektiviteten. Litauen har genom Vlantana fått sin första tankstation för flytande, komprimerad gas (LNG) vilket gynnar såväl Vlantana som andra transportörer.

Vlantana beaktar EU:s Green Deal-mål i sin verksamhet och strävar efter att engagera sig i åtgärder för att minska föroreningar genom att diversifiera fordonsflotta redan nu.
– Vi tror att våra investeringar i vår egen gasstation för flytande naturgas och att öka antalet gasdrivna lastbilar i vår flotta är viktiga åtgärder för att mildra klimatförändringen. Vi hoppas att detta kommer att stärka vår position på marknaden för transporttjänster, bättre möta våra kunders förväntningar och bibehålla transportlönsamheten, säger Sabina Chochrina, vd för Vlantana.

De första sju gasdrivna dragbilarna är av modellen Volvo FH, 4×2, utrustade med motorer anpassade för flytande naturgas samt biogas, levererades i slutet av juni. Volvo G13C-motorn levererar samma 460 hk och 2 300 Nm vridmoment som dieselmotorn, men med betydligt lägre CO2-utsläpp. Vid användning av flytande biogas (LBG) minskar utsläppen med upp till 100 procent eller med 20 procent vid användning av naturgas (LNG) jämfört med en konventionell dieselmotor.

Fordonstillverkare måste tillsammans med transportörer och transporttjänstkunder gå mot en renare framtid. Gasdrivna lastbilar är ett av de bästa alternativen till diesel.
– Vi är glada att kunna introducera de första gasdrivna Volvo-dragbilarna hos Vlantana som kommer att bidra till transportörens hållbarhet och bidra till att minska koldioxidutsläppen inom vägtransportsektorn, säger Nicholas Kjaer, vd för Volvo Trucks Lithuania.

I juni blev Vlantana det första företaget i Litauen att installera en tankstation för flytande och komprimerad naturgas. Gasstationen är anpassad för fordon från olika tillverkare. Den 12 meter höga tankstationen har en kapacitet på 80 000 liter med ett tankningsflöde på 2,5 till 4,5 tusen kg/h. Företaget kan tanka upp till 20 lastbilar i timmen.


"Vlantana beaktar EU:s Green Deal-mål i vår verksamhet", säger Sabina Chochrina, vd för Vlantana. Foto: Vlantana.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-15 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Gaslastbil Hållbara transporter Klimatmål Klimatomställning LBG LNG Vlantana Volvo FH