Litium, nickel, kobolt och grafit dök i pris förra året. Det är ”goda nyheter för konsumenterna”, men kommer att hämma investeringar i gruvdrift som är nödvändiga för att klara av energiomställningen, skriver International Energy Agency (IEA) i en ny rapport.
Om inget händer kommer världen 2035 bara kunna möta 70 procent av den globala efterfrågan på koppar och 50 procent av efterfrågan på litium, enligt IEA.
– Världens aptit på teknologier som solpaneler, elbilar och batterier växer snabbt, men vi kan inte tillfredsställa den utan tillförlitliga och växande tillgångar av kritiska mineraler, säger Fatih Birol, exekutiv direktör på Internationella energirådet enligt CNN.
Förra året växte investeringarna i kritiska metaller 10 procent vilket är ”hälsosamt” enligt IEA, men samtidigt mindre än 2022. IEA förutspår att det behövs 800 miljarder dollar i investeringar i gruvprojekt från nu tills 2040 för att världen ska ha en chans att begränsa ökningen av globala temperaturer till 1,5 grader Celsius över förindustriella nivåer.
Priset på litium föll 75 procent i fjol medan priserna på kobolt, nickel och grafit sjönk mellan 30 och 45 procent.
Det beror på en stark ökning i utbudet samtidigt som efterfrågan inte hängt med. Men ”dagens välförsörjda marknad kanske inte är en bra vägledning för framtiden, eftersom efterfrågan på kritiska mineraler fortsätter att öka”, skriver IEA i sin rapport.
Organisationen varnar också för att nästan all produktion på dessa kritiska metaller koncentreras i en handfull länder. Exempelvis har Kina över 95 procent av produktionen av de typer av grafit som används i batterier.
– Dessa höga nivåer av försörjningskoncentration utgör en risk för hastigheten på energiomvandlingar eftersom det gör försörjningskedjor och rutter mer sårbara för störningar oavsett om det beror på extremt väder, handelskonflikter eller geopolitik, säger organisationen.