Den här typen av ekipage transporterade personal till och från arbetsplatser under 60-talet. Foto: DAF Museum. Den här typen av ekipage transporterade personal till och från arbetsplatser under 60-talet. Foto: DAF Museum.

DAF Torpedo gör VIPRE-samlingen komplett

DAF-museet i Eindhoven har utökats med en ny skatt – "Sleeping Beauty” - som efter fyra år av noggrant restaureringsarbete väckts ur sin dvala. Fordonet är en bortglömd pärla, men nu kan denna unika DAF Torpedo än en gång visas upp i sin fulla prakt.

Denna unika DAF Torpedo-lastbil visas nu på museet där den har gör VIPRE-samlingen av fordon som användes av stora företag på 1960-talet för att transportera anställda till och från jobbet, komplett.

Det var den 23 juni 2020 som fordonet anlände till DAF Museums verkstad. Lastbilen var milt sagt i dåligt skick och ställde volontärerna på museet i Eindhoven inför en stor utmaning vad gäller restaurering. De ägnade inte mindre än fyra år åt att restaurera lastbilen, en uppgift som innebar att plocka isär den ända in i de sista muttrarna och bultarna.

I dag ser det ut som att den precis har rullats av linjen på DAF-fabriken.

Det var med stor stolthet som Sleeping Beauty presenterade den 23 juni i år.
– Det är fantastiskt att vi har volontärer här med den kompetens som krävs för att genomföra en så omfattande restaurering. Och dessutom fantastiskt att vi äntligen har kunnat fullborda vår VIPRE-samling”, säger Geert van Rooij, museets konservator.

På nederländska står VIPRE för ”Industrial Personal Transport Eindhoven Region”, ett gemensamt initiativ som togs på 1960-talet av ett antal företag inklusive Bata, DAF och Philips för att organisera kollektiva transporter av anställda till och från jobbet.

Specialsläpvagnar designades och byggdes av karossbyggarfirman W. Kusters i Venlo Dessa specialsläp kunde dras av lastbilar som exempelvis den som nu kan beskådas på DAF:s museum.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-22 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: DAF Museum DAF Torpedo DAF Trucks Persontransporter Sleeping Beauty DAF VIPRE