EU har lyssnat på IRU och branschfolket och ger nu mer pengar till lastbilsparkeringar. Foto: IRU. EU har lyssnat på IRU och branschfolket och ger nu mer pengar till lastbilsparkeringar. Foto: IRU.

EU ger mer pengar till lastbilsparkeringar

Lastbilschaufförer i EU kan förvänta sig en välbehövlig förbättring av lastbilsparkeringarna. EU-kommissionen har meddelat att ytterligare 60 miljoner euro beviljas för att bygga och uppgradera säkra parkeringsplatser.

Detta menar IRU är ett svar på organisationens och branschens krav på förbättrade yrkesförarmöjligheter när EU-kommissionen nu tillkännagett ett nytt finansieringspaket på 60 miljoner euro för att utveckla nätverket av säkra och bra lastbilsparkeringar i hela EU.

Denna finansiering, som anslagits inom ramen för ansökningsomgången 2023 från Fonden för ett sammanlänkat Europa, har tilldelats mer än tio projekt från sju EU-länder för att bygga eller uppgradera lastbilsparkeringsanläggningar.

IRU:s generaldriektör i EU Raluca Marian, säger: ”EU:s lastbilschaufförer lider av en allvarlig brist på parkerings- och viloanläggningar vilket också avskräcker många från att utbilda sig i detta viktiga yrke.” De ytterligare 60 miljoner euro som kommissionen beviljat är alltså ett viktigt steg mot att ta itu med EU:s chaufförsbrist.

Investeringen bygger på de 141 miljoner euro som redan anslagits under föregående mandatperiod och som stöttade utvecklingen av cirka 70 lastbilsparkeringsanläggningar i hela EU.

Kommissionen förväntas tillkännage ytterligare 320 miljoner euro i finansiering senast i september 2024. IRU har även uppmanat kommissionen att utarbeta en plan på medellång och lång sikt för att upprätta ett omfattande nätverk av säkra lastbilsparkeringsområden i hela EU.

Planen bör ta upp två nyckelområden. För det första att anpassa reglerna för stödberättigande så att de bättre passar de specifika behoven hos lastbilsparkeringsprojekt vilket gör det lättare för mindre investerare, parkeringsoperatörer och intresserade transportföretag att delta. För det andra införlivandet av marknadsförings- och utbildningsprogram för att hjälpa mindre enheter att förstå och få tillgång till EU:s finansieringsmöjligheter.

Säker parkering är avgörande för att förbättra förarnas välbefinnande och se till att de har det stöd och den infrastruktur som krävs för att trivas professionellt”, avslutar Raluca Marian.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-29 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: EU-kommissionen Godstransport IRU Lastbilsparkering Raluca Marian Säkra Parkeingar Vägtransport