Ökade utgifter för EU:s åkerier under sista decenniet

Vägtransportörer spenderar mer på löner, utrustning och tjänster. Texten är baserad på den senaste IRU Intelligence Briefing. De totala lönerna (inklusive löner, bonusar och ersättningar) inom vägtransporter har ökat med cirka 49 procent under det senaste decenniet.

Denna betydande ökning är en kombination av en 2-procentig ökning av antalet personer som arbetar inom sektorn och en ökning av lönerna.

I genomsnitt ökade lönerna för godstransporter på väg i EU med 18 procent mellan 2013 (16 940 euro) och 2021 (20 130 euro). Som förväntat varierar lönerna avsevärt mellan EU-länderna.

Ökningen av utgifterna för tillgångar (som fordon) och tjänster har varit mindre uttalad än lönerna (37 respektive 49 procent). I genomsnitt ökade vägfraktföretagens utgifter för tillgångar, tjänster och löner med 40 procent under det senaste decenniet.

På nationell nivå är vägtransportörer i Belgien, Danmark, Luxemburg och Nederländerna ledande när det gäller investeringar.

Energikostnaderna har också ökat vilket påverkar både person- och godstransporter på väg. Dieselutgifterna har generellt ökat i alla länder under det senaste decenniet med enstaka minskningar som under pandemin.

Dieselutgifterna förväntas fortsätta öka på grund av kriget i Ukrainas inverkan på energimarknaden. Sammantaget utgör löner (cirka 35procent), investeringar i utrustning (cirka 28 procent) och energi (cirka 24 procent) 87 procent av vägtr5ansportörernas kostnader.

Denna IRU Intelligence Briefing om makroekonomin inom EU:s vägtransportsektor fokuserar på demografiska trender, ekonomiska resultat, kostnader och externa ekonomiska faktorer.

Frågeställningar som tas upp:
Hur många arbetar inom EU: s buss- och lastbilssektorer?
Vad är deras genomsnittliga löner?
Vilket land har störst arbetskraft?
Avspeglar storleken på ett lands arbetskraft dess volym av varor?
Hur många vägtransportföretag finns det i EU?
Vad är det ekonomiska bidraget från stora vägtransportföretag?
Hur är det med små och medelstora företag?