Med en räckvidd på 150 km är Oxygen väl lämpad för dagliga leveranser med SVZ till Jumbo i Amsterdam. Foto: Renault Trucks. Med en räckvidd på 150 km är Oxygen väl lämpad för dagliga leveranser med SVZ till Jumbo i Amsterdam. Foto: Renault Trucks.

Renault Trucks testar elektrisk citylastbil

Renault Trucks, Jumbo och SVZ testar en batterielektrisk lastbil dedikerad för citylogistik, Oxygen. Renault fortsätter således sitt forsknings- och utvecklingsarbete med sin batterielektriska prototyp. Efter en första testfas som pågår i Lyon och Paris, börjar tillverkaren en ny etapp med en andra version av denna elektriska tunga lastbil dedikerat för citylogistik.

Prototypen är utrustad med en kylskåp designad i samarbete med stormarknadskedjan Jumbo och SVZ samt stöd från dess holländska dotterbolag. Testkörningarna påbörjas i oktober i Amsterdam.

Jumbo är näst störst inom nederländsk distribution och har mer än 700 försäljningsställen i Nederländerna och Belgien. En av varumärkets prioriteringar är att förenkla upplevelsen för sina kunder i sina lokala stormarknader. Transportören SVZ säkerställer leverans av färska produkter till Jumbos försäljningsställen i Nederländerna.

Oxygen utvecklas av Renault Trucks och 17 partners. Den designades speciellt för att fungera i stadsområden genom att integrera säkerhet, komfort och modernitet. Bland annat ökad sikt och säkerhet genom att Oxygen är utrustad med en sänkt hytt och en stor vindruta som ger föraren direkt sikt i höjd med trafikanter. Flera kameror ersätter speglarna för en 360°-vy, med en märkbar förbättring av bakåtsikten och upptäckten av fotgängare och utsatta användare i döda vinkeln.

För att förbättra förarens komfort och säkerhet har en skjutdörr installerats på passagerarsidan, vilket undviker riskerna med att öppna en konventionell dörr. Föraren kan gå in och ur fordonet antingen från höger eller vänster. Att ta sig in och ut görs också enklare tack vare det låga insteget.

Fordonets tekniska egenskaper
Totalvikt: 26 t
Chassi: 6×2
Mått: 10 m (B) x 2,6 m (L) x 3,8 m (H)
Axelavstånd: 4600 mm
Karosseri: Kylenhet integrerad i chassit, lämplig för stormarknadsgods
Batterikapacitet: 3 x 94 kWh, eller 282 kWh

Med en räckvidd på 150 km är Oxygen sväl lämpad för dagliga leveranser med SVZ till Jumbo i Amsterdam.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-15 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Batterielektrisk Lastbil Citylogistik Distributionskörning Godstransport Jumbo Renault Trucks SVZ