Foto: Hedin Bil Mercedes-Benz Uppsala Foto: Hedin Bil Mercedes-Benz Uppsala

Brings nya 4,25-tons ellastbilar kan köras med B-körkort

Bring Sverige utökar med 22 nya ellastbilar – med en räckvidd på 53 mil. Bilens totalvikt är upp till 4,25 ton men kan köras med B-körkort, genom ett tillstånd som Bring nu har beviljats.

Det var i förra veckan som en lång karavan av helt nya Mercedes eSprinter kom till Uppsala. Lastbilarna är eldrivna och rullar för Bring Sverige. I ett första steg sätts 22 bilar i trafik men på sikt ska antalet utökas avsevärt.

Totalvikten för bilmodellen är upp till 4,25 ton och tidigare hade detta medfört krav på C-körkort, men tack vare ett undantag från körkortslagen går det sedan 1 juli bra med vanligt B-körkort genom en särskild ansökan. Bring Sverige har ansökt och nu beviljats tillstånd.

Per Wadstedt, distriktschef på Bring, är mycket glad över de nya förutsättningarna.
– Elektrifiering är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Eftersom vi får köra de här nya bilarna med vanligt B-körkort blir det lättare att rekrytera förare och därigenom öka takten i vår omställning.

Det är inte bara bemanningen som påverkas. I jämförelse med förbränningsmotorer kan batterier och gastankar ge ökad vikt, vilket tidigare minskat den totala volym som lastbilen tillåts bära. De nya reglerna ger dispens för detta, vilket i sin tur gör att samma volymer kan levereras med färre transporter.

Brings nya bilar har en räckvidd på upp till 53 mil i stadskörning (WLTP). Vid blandad körning är siffran 44 mil.

Ellastbilarna är inköpta av underleverantörer till Bring via Hedin Bil Mercedes-Benz Uppsala. Inledningsvis kommer fordonen att leverera paket till kunder i Stockholm och Göteborg men på sikt även Malmö och Jönköping.

Bring Sverige har som måI att 50 procent av paketleveranserna med lastbilar (upp till 4,25 ton) i år ska gå på el i Göteborg, Malmö och Stockholm. För 2025 är målet att alla paketleveranser från Bring Sverige ska gå med lastbilar (upp till 4,25 ton) på el i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Bring Sverige siktar in sig på att bli helt elektriska på paketleveranser med lastbil upp till 4,25 ton i hela Sverige under 2027.

FAKTA

Detta krävs för B-körkort i tung lastbil

  • Som försöksverksamhet går det sedan 1 juli att söka tillstånd för att köra tung lastbil (upp till 4,25 ton), utan släpvagn, med vanligt B-körkort.
  • Föraren ska ha körkort med behörighet B sedan minst två år.
  • Lastbilens totalvikt får inte överstiga 4,25 ton.
  • Lastbilen ska vara avsedd för transport av gods.
  • Lastbilen ska drivas helt eller delvis med alternativa bränslen.

Fotnot
Samtliga uppgifter om fordonen – såsom bland annat räckvidder o.d. är hämtade från ett pressmeddelande från Bring Sverige.

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-15 08:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Bring Sverige Elektrifiering Företagsnyheter Hedin Bil Mercedes-Benz Uppsala