Genrebild/Proffs arkiv. Genrebild/Proffs arkiv.

Dom efter omkörning med lastbil i Tyskland

På tyska motorvägar får lastbilar endast köra om när skillnaden i hastighet är mer än 10 km/h. Bayerns högre regionala domstol (BayObLG) beslutade att ett brott mot denna förordning måste kunna bevisas i detalj.

Fallet handlar om en lastbilschaufför som framförde ett ekipage med påhängsvagn med tillåten totalvikt över 3,5 ton. Han körde på den federala motorvägen A 94 och körde då om två fordon framför honom.

Det tog mer än en minut att köra om vilket resulterade i att det bildades en kö med flera fordon bakom honom under omkörningen.

Efter omkörningen gick föraren tillbaka till höger körfält, men då var avståndet till det bakomvarande fordonen mindre än 10 meter i en hastighet av 50 km/h.

I juli 2023 dömde tingsrätten i Mühldorf a. Inn lastbilschauffören i fråga till böter på 200 euro för vårdslöshet för att ha inte ha hållit ett minsta avstånd på 50 meter från framförvarande fordon samt att ha kört om trots att hastighetsskillnaden inte uppfyllde kraven.

Föraren fick även körförbud i en månad.

Föraren överklagade domen och Bayerns högre regionala domstol (BayObLG) biföll detta överklagande med motiveringen att å ena sidan var tidpunkten för brottet inte tillräckligt specificerad vilket redan det är felaktigt i fråga om materiell rätt.

Dessutom var bevisföringen rättsmässigt bristfällig i flera avseenden. Bland annat var det oklart hur den rapporterande polismannen kommit fram till att omkörningen tagit för lång tid och att det inte räcker med en uppfattning av tiden baserad på en magkänsla på grund av de osäkerheter sådant involverar.

Det hade därför krävts mer detaljerade uppgifter om hur polismannen kom fram till tidsuppskattningen, exempelvis genom att ”räkna”, använda klocka eller liknande.

Av domstolsbeslutet framgår således att det i åtalet precist ska framgå på vilka grunder vittnet (polismannen) uppskattade tiden för omkörningen. En magkänsla räcker således inte.

På dessa grunder frias chauffören från åtalet.

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-22 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Domslut Lastbilsomkörning Motorväg