Lastbilschaufför dödade passagerare – flydde till Turkiet

En lastbilschaufför som i Storbritannien körde in bakifrån i en personbil och då dödade fordonets passagerare, flydde sedan till Turkiet. Nu har han fått fängelse i över fyra år.

Chauffören kunde senare utlämnas från Bulgarien till Storbritannien i februari i år efter att Interpol efterlyst honom 2023.

Den 64-årige chauffören flydde till Turkiet 2018 efter att han kört in i en personbil bakifrån. Fordonet var ett av två fordon som stod stilla på M1 söderut.

Den avlidne passageraren var en 53-årig man som satt i baksätet på en av de två bilarna. Han fördes till sjukhus, men dog av sina skador knappt en månad senare. Även en 45-årig man ådrog sig allvarliga skador vid kollisionen.

Lastbilschauffören arresterades på platsen, men han reste senare till Turkiet medan utredningen pågick och kom aldrig tillbaka för att svara på anklagelserna om vållande till annans död och kroppsskada på grund av vårdslöshet i trafik.

När han sedan utlämnats och gripits ånyo, erkände han sig skyldig till brotten vid Northampton Crown Court och dömdes han till fyra år och fyra månaders fängelse.

I sitt uttalande om hur offrets syster påverkats av förloppet, sade hon att under perioden chauffören inte kunde dömas hade familjen känt sig som i ”limbo” utan möjlighet till ett avslut. Den avlidnes far gick tragiskt nog bort innan ett avslut uppnåddes.

Ärendets utredare Janette Maitland sade att ingen dom kan kompensera för förlusten av en människa. ”Deras förlust har förvärrats av den tid det har tagit att få lastbilschauffören tillbaka till Storbritannien och se honom ställas inför rätta. Jag är glad att vi har lyckats göra det och jag hoppas att slutet av det här fallet gör att familjen känner en känsla av avslut”, skriver Motor Transport.

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-13 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsolycka Interpol Lastbilschaufför Trafikolycka