Genrebild/Proffs arkiv. Genrebild/Proffs arkiv.

Nya processer för tulldeklarationer

Det pågår ett förändringsarbete för hur företag i hela Europa lämnar tulldeklarationer till tullmyndigheter. Det är viktigt att förbereda sig inför förändringarna som kommer inom ramen för UCC (Union Customs Code).

Som en del av en Multi Annual Strategic Plan (MASP) kommer nya principer och lagstiftningar implementeras inom unionens tullkodex (UCC), med flera teknikprojekt och centraliserade processer.

Förändringarna kommer att leda till en punkt där alla tulluppgifter kan bli sammanlänkande.

Handlare inom EU kan potentiellt centralisera all sin tullverksamhet i en medlemsstat. Alla tulldeklarationer måste lämnas in elektroniskt. Pappersbaserade tullförfaranden ska ersättas med elektroniska förfaranden. Tillfällig lagring, Presentation Notifications och Proof of Status måste ersättas med ett digitalt alternativ. Allt detta är på ingång. Förändringarna väntas vara klara i mitten på 2025.

Det som kommer att förändras är att nationella tulluppgifter ersätts med EU Customs Data Model. Man ska införa det nya tullsystemet Tullens Elektroniska System Stöd (TESS) i Sverige. Tullklareringen blir centraliserad och så snart EU-lagstiftningen har uppdaterats kommer en centraliserad tullklarering i Europa att bli möjlig.

Vill du veta mer om det nya, kan du ta kontakt med företaget Descartes som tillhandahåller en e-bok med allt man behöver veta.

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-08 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Deskartes EU Godstransport Tulldeklaration