Vill ditt företag vara med i pilotprojektet? Foto: Preem. Vill ditt företag vara med i pilotprojektet? Foto: Preem.

PREEM söker pilotprojekt för kundnära laddning hos åkerier och centraler

Preem satsar stort på el-laddning och avser att utveckla ett omfattande nätverk av snabba elfordonsladdare på de mest attraktiva platserna i Sverige. Nu har man tagit fram ett nytt koncept för att täcka hela åkeriernas fordonsflotta, samtidigt som man söker aktörer som vill vara med på resan.

I dag är endast cirka 0,4 procent av de tunga lastbilarna och cirka 2,7 procent av de lätta lastbilarna elektrifierade. För att öka andelen elektrifierade fordon inom åkerinäringen har regeringen infört ett investeringsstöd för depåladdning om 50 procent. För lätta lastbilar erbjuder regeringen ett inköpsstöd om upp till 40 000 kr per fordon samt för tunga lastbilar ett stöd om 30 – 60 procent av merkostnaden för ellastbilen.

För att underlätta detta för åkerier, centraler och fordonsägare har Preem nu tagit fram ett koncept som bygger på att kunden slipper höga investeringar på sina egna depåer och i stället kan fokusera på sina transporter.

Elektrifieringen av transportsektorn är viktigt för att vi ska nå klimatmålen, men förutsättningarna för att lyckas med det ser olika ut.
– Vi ser utmaningarna med att den inte är speciellt utvecklad för åkerinäringen o dag. En av dessa är att det inte finns tillräckligt med laddningsmöjligheter. Det vill vi ändra på, säger Tobias Henmark, ansvarig för e-mobility på Preem.

Preems nya koncept går ut på att de placerar ut laddningsstationer, vid behov även med batterilager, för att kunna erbjuda laddning som en tjänst för företaget på sin egen depå. Det ger kunden fördelen att de kan samla allt bränsle, oavsett om det är diesel, HVO100 eller el på en gemensam faktura. Det ger även kortare avtalstider och kräver ingen kapitalbindning i form av investering för laddningsstationer.

Preem vet att det är många åkerier som vill köra på el, men som i dag upplever att det är svårt, dyrt och riskfyllt att investera i elektrifieringens infrastruktur.
– Med den här satsningen vill vi på Preem möjliggöra elektrifieringen för fler företag som är verksamma inom åkerinäringen, säger Tobias Henmark.

Satsningen kommer att inledas under Elmias lastbilsmässa. Där kommer Preem för första gången att öppna upp för ansökningar om att vara ett av företagen som får vara med i uppstartningsfasen.

Elmiamässan är en viktig samlingsplats för dem som brinner för att utveckla den svenska åkerinäringen.
– Jag ser fram emot att träffa flera företagare och diskutera om hur vi kan hjälpa dem att utveckla kundnära laddning för dem. Oavsett om du är en stor eller mindre aktör i dag, så vill vi hitta upplägg som passar den enskilda aktören bäst, säger Tobias Henmark i en avslutande kommentar.

För de företag som inte har möjlighet att närvara vid Elmiamässan kan man kontakta Tobias Henmark på tobias.henmark@preem.se

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-06 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Ellastbil Elmia Lastbil Godstransport Klimatomställning Laddstation Pilotprojekt Preem Vägtransport