Stölder av kommersiella fordon upp 44 % i Nederländerna

Stölderna av tunga nyttofordon i Nederländerna har ökat markant under första halvåret 2024 vilket skapar oro inom åkeribranschen.

Enligt uppgifter från RDW, den holländska fordonsregistreringsmyndigheten, har antalet stölder av kommersiella fordon tyngre än 3,5 ton och som är avsedda för godstransport, ökat med 44 procent jämfört med samma period 2023.

Trots att det totala antalet fordonsstölder är nästan oförändrade med 9 892 under första halvåret 2024 jämfört med 9 831 2023, har stölder av tunga fordon visat en oroande ökning. Under de första sex månaderna i år stals 56 tunga lastbilar vilket är 39 fordon fler än året innan.

Volvo har drabbats särskilt hårt då tio av de stulna fordonen var av märket Volvo. Det är en kraftig ökning från 2023 då det stals tre Volvolastbilar.

Att hitta och hämta tillbaka de stulna fordonen är fortfarande en utmaning och ingen av de stulna Volvo-, Renault- eller Terberg-lastbilarna har återfunnits.

Rotterdam har identifierats som det område som drabbats hårdast av lastbilsstölder.

Även lätta nyttofordon som vanligtvis används i varudistribution har sett en ökning av stölderna. Under första halvåret 2024 stals 828 lätta nyttofordon vilket är en ökning med 6 procent från 2023.

I den lätta gruppen toppar Mercedes-Benz listan med 307 stulna fordon, följt av Volkswagen med 152. Andra varumärken som ofta drabbas är Fiat och Peugeot.

Graden av hittade och återlämnade lätta lastbilar är fortfarande relativt stabil med 34 procent och där leder Peugeot med 46 procent.

Mercedes-Benz, det mest stulna märket, har en återfinnandegrad på bara 27 procent, vilket lyfter fram de utmaningar som åkare står inför när det gäller att skydda sina fordon.

Motorcykel- och släpstölderna ökade också under första halvåret 2024. Motorcykelstölderna ökade med 12 procent medan stölderna av släp och trailers ökade med 10 procent.

Släpvagnar och trailers har dock den lägsta återvinningsgraden bland alla kategorier med bara 16 procent vilket gör dem attraktiva för tjuvar.

Den totala återfinnandegraden för stulna fordon har legat stabilt på 35 procent i alla kategorier. Personbilar har den högsta återfinnandegraden med 41 procent.

Tunga nyttofordon har dock en mycket lägre återvinningsgrad på 27 procent, vilket innebär stora utmaningar för åkerierna.

Vid fordonsstölder är tiden essentiell. ”Det är avgörande att fordonsägare anmäler stöld omedelbart. Ju snabbare stölden anmäls, desto större är chansen att återfinna fordonet”, säger RDW:s divisionschef Gert Jan Holland.

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-22 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Lastbilsstölder Nederländerna RDW