I Lyon samlas 1 400 ungdomar från 69 länder för att tävla om att bli världsmästare inom sina yrken. Bland de tävlande finner vi det svenska Yrkeslandslaget bestående av 25 yrkesskickliga ungdomar som tillsammans ska representera Sverige inom 23 yrken.
Bland annat har vi Miranda Björkstrand som tävlar i lastbilsteknik, Gustav Weber i fordonslackering, Philip Gunnarsson i personbilsteknik och Alex Johansson i bilskadeteknik. Det blir 14:e gången som Sverige deltar i VM.
Tävlingsansvarig vid WorldSkills Sweden Patrik Svensson ser att Yrkeslandslaget har goda möjligheter att plocka hem medaljer.
– Vi har ett starkt lag som är taggat och väldigt sammansvetsat. Våra tävlanden har tränat stenhårt och står väl förberedda för tävlingen. Nu håller vi tummarna för att de får kröna sitt hårda arbete med medaljer, säger han.
Årets VM blir det första ”vanliga” sedan 2019 då pandemin innebar att Yrkes-VM 2022 fick delas upp i mindre tävlingar i stället för på bara en plats. I Frankrike räknar man med storpublik på en kvarts miljon besökare till Eurexpo i Lyon där tävlingen avgörs.
Staten är, genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan, en del av WorldSkills Sweden. När Yrkeslandslaget samlades den 16 augusti var skolminister Lotta Edholm på plats för att träffa de tävlande. Hon menar att landslaget och Yrkes-VM fyller en viktig funktion utöver själva tävlingen.
Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Sverige har deltagit i de internationella tävlingarna sedan 1995 och tagit över 80 medaljer i världs- och europamästerskap. Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten.
Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs. Vissa yrken med längre utbildningstid har en åldersgräns på 25 år.
Sverige har tidigare tagit flera fina placeringar på både Yrkes-VM och Yrkes-EM. Här kan du se alla de tidigare svenska medaljörerna.