Foto: DSV. Foto: DSV.

DSV tecknar avtal om att förvärva Schenker

DSV har tillkännagivit sin största transaktion hittills efter att ha undertecknat ett avtal om att förvärva Schenker från Deutsche Bahn. Förvärvet kommer att stärka DSV:s globala nätverk, kompetens och konkurrenskraft till fördel för anställda, kunder och investerare. Värdet på förvärvet är 14,3 miljarder euro.

Det sammanslagna företagets räckvidd kommer att stärka organisationens konkurrenskraft och ge tillgång till nya marknader i en mycket dynamisk och konkurrenskraftig bransch. Tillsammans kommer DSV och Schenker att ha en förväntad proformaintäkt på cirka 39,3 miljarder euro (baserat på siffror för 2023) och en sammanlagd personalstyrka på cirka 147 000 anställda i mer än 90 länder.

Förvärvet av Schenker kommer att stärka DSV:s globala nätverk och kapacitet. Förutom större räckvidd och bättre möjligheter att serva sina kunder stärker förvärvet DSV:s plattform för tillväxt och utveckling av en mer hållbar och digital transport- och logistikbransch.

Genom förvärvet kommer Tyskland att vara en nyckelmarknad för DSV med betydande inverkan på den framtida organisationen. Olika centrala funktioner kommer att stanna i Tyskland, bland annat på Schenker-platsen i Essen.

DSV räknar med att växa i Tyskland och planerar investeringar på 1 miljard euro i Tyskland under de kommande 3–5 åren. Satsningarna ska bidra till långsiktig tillväxt och jobbskapande samt främja moderna och attraktiva arbetsplatser.

Den sammanslagna organisationen förväntas ha fler anställda i Tyskland om fem år än vad Schenker och DSV har i dag.

Övergången kommer att ske smidigt för att prioritera kontinuiteten för alla Schenkers kunder samt med hänsyn till anställda och intressenter. Detta för att upprätthålla företagens prestanda.

Som en del av avtalet har DSV utfärdat sociala åtaganden för anställda i Schenker i Tyskland som gäller fram till två år efter stängning. Kollektivavtal och individuella anställningsvillkor för tyska anställda på slutdatum kommer i allmänhet att behållas under tvåårsperioden. DSV kommer att tillämpa de tyska principerna för medbestämmande.

Affären är villkorad av godkännanden från Deutsche Bahns styrelse och av det tyska federala ministeriet för digitalt och transport som förväntas under de kommande veckorna. Dessutom är förvärvet villkorat av att sedvanliga myndighetstillstånd erhålls vilka förväntas säkras under andra kvartalet 2025.

DSV räknar med att finansiera transaktionen genom en kombination av aktiefinansiering på cirka 4–5 miljarder euro och skuldfinansiering.

Fram till slutförandet av transaktionen förblir DSV och Schenker två separata bolag som bedriver verksamhet som vanligt.

Om artikeln

Publicerad: 2024-09-13 10:31
Kategori: Nyheter
Taggar: DB Schenker Deutsche Bahn DSV Företagsförvärv Godstransporter Intermodala Transporter