Det innebär att transportinfrastrukturen måste tåla mycket varför EU nu vill öka motståndskraften och finansierar bland annat projekt för detta. Den europeiska transportinfrastrukturen bör moderniseras och anpassas till förändringarna i samband med klimatförändringarna.
EU-kommissionen tillhandahåller 2,5 miljarder euro i finansiering för europeiska transportinfrastrukturprojekt i EU såväl som i Ukraina och Moldavien.
Företag och institutioner kan lämna in sina förslag inom ramen för ”Connecting Europe”-faciliteten (CEF) meddelade den tyska representationen till EU-kommissionen.
Syftet är att modernisera infrastrukturen, men också att skapa motståndskraft mot konsekvenserna av klimatförändringarna som kommer med tätare och kraftigare regnhändelser, stormar och perioder av värme och kyla.
– De omfattande översvämningarna som drabbat Europa den senaste tiden har gjort oss smärtsamt medvetna om behovet av att vårt samhälle anpassar sig till och ökar sin motståndskraft mot klimatförändringar, säger klimatkommissionären för transport Wopke Hoekstra.
De stödberättigande projekt som ännu inte har valts ut är avsedda att skapa en hållbar och intelligent transportinfrastruktur, främja nätverkets driftskompatibilitet och motståndskraft och sömlöst koppla samman de olika transportsätten.
Inbjudan att lämna in projekt inkluderar också de som kan förbättra säkerheten i hela EU:s transportnät och öka dess motståndskraft mot naturkatastrofer.
– Vi förväntar oss att finansiellt stödja projekt som inte bara kan förbättra anslutningen i Europa och med våra grannar, utan också öka vår infrastrukturs motståndskraft mot naturkatastrofer och göra den lämpad för att hantera klimatrisker, säger Hoekstra.
Sista ansökningsdag är den 21 januari 2025.