IKEM: Statsbudgeten sätter inte stopp för Think Pink-skandaler

Regeringen har presenterat budgeten för 2025. Den innehåller många goda nyheter, men Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB, IKEM, saknar medel för expertmyndigheternas tillsynsarbete och varnar för konsekvenserna. Avfallskriminalitet och import av giftiga kemikalier kräver en operativ tillsyn, menar IKEM.

– Regeringen måste i regleringsbrevet till Kemikalieinspektionen tydliggöra att besparingar inte får ske på bekostnad av tillsyn och företagsstöd. Det är avgörande för industrins omställning och konkurrenskraft. Vi ser en låg efterlevnad av kemikalielagstiftning, framför allt inom e-handel, där giftiga kemikalier importeras från utomeuropeiska länder. Det försvagar konkurrenskraften för alla de europeiska företag som följer regelverken, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM.

Avfallsbrottslighet räknas som en av de största inkomstkällorna för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. För att sätta stopp för den krävs mer av regeringens budget menar IKEM.

– Regeringen har varit väldigt tydlig med att den vill sätta stopp för kriminaliteten, trots det saknas de krafttag som avfallskriminaliteten kräver. Sverige behöver inga fler Think Pink-skandaler, Sverige behöver en stark tillsyn operativ och ett effektivt polisiärt arbete för att stoppa brottsligheten, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM.

Om artikeln

Publicerad: 2024-09-19 11:01
Kategori: Nyheter
Taggar: IKEM Miljö Politik Statsbudget