Foto: Preem. Foto: Preem.

Preem och Recharge växlar upp med nya laddplatser för tunga och lätta

Sveriges största drivmedelsbolag Preem växlar upp tillsammans med Recharge när de nu öppnar nya laddplatser på Preem-stationerna i Rosersberg och Markaryd. Stationerna erbjuder de snabbaste laddmöjligheterna i Uppland och Småland och består av fler laddplatser för både lätta fordon, inklusive personbilar, samt kraftfulla laddpunkter för tunga fordon. Samtliga laddpunkter har en effektkapacitet på upp till 400 kW.

Den svenska transportsektorn ska minska sin klimatpåverkan i enlighet med det nationella målet, det vill säga med minst 70 procent år 2030 jämfört med 2010 års nivåer. Det är en ekvation som kräver en rad olika insatser. Sedan tidigare har Preem lanserat det första svenskproducerade förnybara drivmedlet HVO100.

Nu tar Preem nästa steg när de tillsammans med Recharge och öppnar 12 nya laddplatser för lätt trafik, inklusive privatbilister och tre laddpunkter för tung trafik i Rosersberg. I småländska Markaryd invigs två nya laddpunkter för tung trafik och inom kort öppnas även sex laddpunkter för lätt trafik.

På Preem Rosersberg är de otroligt glada över att ha öppnat Upplands största laddstation. Det är ett stort steg framåt för att göra eldrivna transporter mer tillgängliga för både privatpersoner och företag.
– Nu ser vi fram emot att bli det självklara navet för alla som vill rulla fram på förnybart vare sig det är med HVO100 i tanken eller el i batteriet, säger Stefan Häggmark, Preem Partner i Rosersberg.

Stationen i Rosersberg öppnade under vecka 37 och stationen i Markaryd öppnade under vecka 39. Med sina effektkapaciteter på upp till 400 kW erbjuder stationen de snabbaste laddplatserna i Uppland och Småland. Här kan alla fordon, oavsett märke, ladda sina batterier på rekordtid. Laddtiden beror på flera olika faktorer som exempelvis batteriets storlek, utomhustemperaturen och fordonets laddningskapacitet.

Den ökade övergången till elfordon ställer högre krav på en utbyggd och effektiv laddinfrastruktur. Med den nya laddplatserna i Rosersberg och Markaryd tas ett viktigt steg i att erbjuda elbilister ännu fler lättillgängliga och högpresterande laddlösningar.
– Vi ser nu även ett ökat behov för den tunga trafiken vilket gör att laddstationerna i Rosersberg och Markaryd möter efterfrågan där det verkligen behövs, säger Håkon Vist, vd på Recharge.

Många vägtrafikanter vill hellre njuta av sin resa än att sitta och vänta i timmar på att bilen ska få sin energiboost.
– Därför är vi glada över att inviga femton nya snabbladdare, som hjälper fler med elfordon att få en smidigare körupplevelse samtidigt som de kan ladda kroppens batterier med vårt fina serviceutbud på stationen. Det här är också ett stort kliv i vår resa mot att bli en ledande kraft inom hållbara transporter, säger Tobias Henmark, ansvarig för e-mobility på Preem.

Tidigare under hösten öppnade Preem och Recharge upp sin första gemensamma station som erbjuder snabbladdning. Stationen som ligger i Falkenberg erbjuder två laddpunkter för tung trafik. Samtliga stationer har fått finansieringsstöd från Energimyndigheten för att etablera laddstationer på flera strategiskt utvalda platser med hög trafikbelastning.

Om artikeln

Publicerad: 2024-09-30 08:42
Kategori: Nyheter
Taggar: e-Mobility Elektrifiering Ellastbil Laddinfrastruktur Laddstation Preem Recharge