I budgetpropositionen för 2025 föreslår därför regeringen satsningar på över 1 miljard kronor 2025 för att säkra en ökad och trygg energiförsörjning och för att främja den gröna omställningen.
Satsningarna som presenterades i förra veckan uppgår till över 1 miljard kronor 2025 och omfattar bland annat ett nytt investeringsstöd för att öka elsystemets förmågor, ersättning till kommuner för vindkraftutbyggnad, en utökad satsning på pilot-och demonstrationsprojekt inom kärnkraftsområdet och insatser för att förbättra förutsättningarna för ny fossilfri elproduktion.
Kraftlyftet stärker Sveriges konkurrenskraft och tryggar välfärden genom att mer el kommer Sveriges hushåll och företag till nytta.
– Vi fortsätter att bygga ett robust elsystem med fler satsningar för att få in mer effekt där behoven är som störst. Dessutom stärker vi också forskning och utveckling för ny energiteknik, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Sverige ska ligga i framkant och hålla en hög fart i klimatomställningen. Ökade incitament till vindkraft, satsning på kärnkraft och åtgärder för ökad acceptans är viktiga delar av den breda palett av åtgärder som regeringen nu går fram med.
– Det gör att Sverige kan arbeta långsiktigt och målmedvetet med klimatomställningen för att nå hela vägen ner till nettonollutsläpp senast år 2045, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger att de nu skyndsamt arbetar vidare med finansieringsmodellen för ny kärnkraft.
– Kärnkraften är en viktig del i att säkra svensk tillväxt i framtiden, inte minst eftersom den är planerbar, säger han.
Regeringen och Sverigedemokraterna har redan vidtagit en rad avgörande åtgärder för att förbättra förutsättningarna för ny kärnkraft och nu tas ytterligare steg. Det är fullt nödvändigt för att tillgodose framtidens elbehov och för att öka leveranssäkerheten i elsystemet. Det pågår även en renässans inom kärnkraften med flera nya spännande teknologier, där även Sverige nu kommer kunna vara med och leda utvecklingen med att utveckla ny teknik på området, säger Mattias Bäckström Johansson (SD).
Nedläggningen av planerbar elproduktion har lett till ökad sårbarhet i det svenska elsystemet och en försämrad effektbalans. Regeringen föreslår därför en rad satsningar för ett robust elsystem som kan möta ett fördubblat elbehov.
Vill man ta del av hela presentationen, finner man den här.