"Hållbarhet och konkurrenskraft går hand i hand", säger Scania. Foto: Scania. "Hållbarhet och konkurrenskraft går hand i hand", säger Scania. Foto: Scania.

Scania får gyllene betyg i Ecovadis

För fjärde gången inom loppet av sex år har Scania tilldelats guldutmärkelse av Ecovadis, världens främsta organisation för företagsbedömningar inom hållbarhet.

Jacob Thärnå, chef för hållbara transporter på Scania, är verkligen stolt över insatserna bakom det här priset eftersom att vara ledande inom hållbarhet är Scanias mål.
– Vi lägger ner hjärta och själ i att driva omställningen inom vår bransch. Att vi nu får guldutmärkelsen av Ecovadis är ett kvitto för oss själva såväl som för våra kunder och partners att Scania är på rätt väg, säger Jacob Thärnå.

Hållbarhet och konkurrenskraft går hand i hand. Företag som går i bräschen för hållbarhet är också framtidens marknadsvinnare. Varje år ökar offentliga och privata aktörer kraven på hållbara transporter.
– Att uppnå höga betyg i opartiska bedömningar som Ecovadis är avgörande för att Scania ska kunna delta i och stå sig starkt i många upphandlingar, säger Jacob Thärnå.

Ecovadis utvärderar mer än 125 000 företag över hela världen och bedömningen tar hänsyn till fyra kategorier: miljöpåverkan, arbete och mänskliga rättigheter, etik samt hållbar upphandling. Med en totalpoäng på 75 av 100 placerar sig Scania bland de fem procent främsta av alla bedömda företag.

Det är något högre än året innan då Scania totalt fick 72 poäng. Ökningen beror framför allt på framsteg inom hållbar upphandling där poängen steg från 60 till 80 poäng.
– Scania förstår sitt ansvar att driva en hållbar utveckling genom köpkraften. Våra kollegor inom inköp lägger ner mycket arbete på detta och det är bra att se att deras ansträngningar återspeglas i Ecovadis betyg, säger Jacob Thärnå.

De fyra kategorierna och Scanias betyg 2024
1) Miljöpåverkan – 80
2) Arbete och mänskliga rättigheter – 70
3) Etik – 70
4) Hållbar upphandling – 80
Totalpoäng: 75

Ecovadis utvärderar mer än 125 000 företag över hela världen.
Ecovadis utvärderar mer än 125 000 företag över hela världen.

Om artikeln

Publicerad: 2024-09-12 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: EcoVadis Hållbarhet Miljö Scania