Genrebild. Foto: Stig Albansson, Circle K, arkiv Genrebild. Foto: Stig Albansson, Circle K, arkiv

Solceller och batterier ska lösa kapacitetsbristen hos Circle K

Långa ledtider och bristande nätkapacitet har inneburit stora utmaningar för omställningen. Circle K möter problemet genom att installera solceller med batterilager.

På sin anläggning i Flädie installerar Circle K nu såväl solceller som batterilager, att jämföra med en gigantisk powerbank, som ska säkra energiförsörjningen och möjliggöra fler ultrasnabba laddare för såväl tung som lätt trafik.

Circle K menar att, trots att politiken har högt fokus på elektrifiering, tar det i dag längre tid än det gjorde för två år sedan att få en nätanslutning. Nu går kedjan i bräschen för att lösa utmaningarna med bristande kapacitet, när man sätter både batterilager och solceller på sin station där.

– Det är alltid roligt att testa ny teknik och applicera det i stor skala och omfatta driften av en hel station. Vi visar att det går att hitta lösningar om man bara vill, och vi kommer att fortsätta springa fort för att säkra den nödvändiga omställningen trots att förutsättningarna saknas från politiken just nu, säger Lennart Olsson, ansvarig för laddning tung trafik på Circle K.

Batterilagret har en kapacitet på 800 kW/1600 kWh och tillsammans med solcellerna och den befintliga nätanslutningen kommer man att säkra 1,4 MW på stationen.

En smart dator reglerar och balanserar strömförsörjningen, så att stationen först får ström, sedan laddarna. Systemet är dimensionerat för att kunna hantera ”peaklast” på lastbilsladdare enligt Energimyndighetens krav och stationsdrift, övriga delar styrs efter utbud och efterfrågan.

Circle K räknar med att få ett effektöverskott genom batteriet tack vare den höga samlade kapaciteten.
– Tack vare vårt överskott kommer vi att kunna bidra med att stötta elsystemet. Vi kan leverera effekt ut i elnätet via vårt batteri under korta perioder vilket bidrar till att stabilisera elnätet, avslutar Olsson.

Samtidigt öppnar man nu laddning för tung trafik på stationen i Flädie och ytterligare fyra laddplatser står klara för personbilar. Det innebär fyra laddpunkter för lastbilar och totalt åtta laddpunkter för personbilar.

Om artikeln

Publicerad: 2024-09-26 15:47
Kategori: Nyheter
Taggar: