Bengt-Erik Sjöströms pärla till lastbil i Ljustorp kan mycket väl vara Sveriges finaste A-traktor. Nu säljs Scania-klenoden på Klaravik. Foto: Klaravik. Bengt-Erik Sjöströms pärla till lastbil i Ljustorp kan mycket väl vara Sveriges finaste A-traktor. Nu säljs Scania-klenoden på Klaravik. Foto: Klaravik.

Sveriges finaste (?) A-traktor säljs på auktion

Är A-traktorer mest slitna gamla personbilar? Det ställer inte Bengt-Erik Sjöström upp på. Hans minutiösa totalrenovering av en Scania 142H från 1987 där hela lastbilen plockats isär till mer eller mindre molekyler, har gjort den till landets kanske finaste A-traktor. Nu säljs den blänkande rariteten på Klaravik.

Under mellandagarna 2020 köpte Bengt-Erik Sjöström i Ljustorp utanför Sundsvall en Scania 142H. En fin, sen julklapp som dock inte kom med fint inslagspapper direkt. Även om modellen som sådan kittlade.
– Lastbilen såg helt annorlunda ut då och jag tänkte fixa med den…lite, säger Bengt-Erik.

Ganska snabbt kliade det dock i Bengt-Eriks händiga fingrar. Det ena ledde till det andra och det tredje projektet till det fjärde. Till sist var lastbilen helt isärplockad och en total make over tog fart tillsammans med hans bror Johan.
– All ledig tid, kvällar som helger, under många, många månader. Det var upp och ner känslomässigt. Ibland kändes det hopplöst och som svår rymdfysik. Men en otrolig känsla att ro i hamn, säger Bengt-Erik som driver företaget Sjöström Maskinhållning AB, med tonvikt på entreprenadmaskiner, till vardags.

Vad som är gjort och fixat? Det mesta.
– Belysning, kofångare, blästring, lackering, ja allt du kan tänka dig, skulle jag säga, säger Bengt-Erik.

I Bengt-Eriks ägo har Scania-klassikern också bytt ”tilltalsnamn” när den gick från lastbil till A-traktor i Transportstyrelsens uppgifter.
– Haha, ja det kanske inte är den vanliga A-traktorn. Sveriges finaste? Ja, vem vet. Jag tycker detaljerna sitter åtminstone. Det ska sägas att den går att omregistrera till lastbil igen för den som blir ny ägare, säger Bengt-Erik.

Trots att Bengt-Åke prisats för sitt häftiga bygge så sent som våren 2024 på Sundsvalls Truck Show, säljer han nu sin upphottade pärla.
– Allt har sin tid. Och det finns också en tjusning i att se den glädja någon annan, avslutar Bengt-Erik Sjöström.


Om artikeln

Publicerad: 2024-09-13 09:09
Kategori: Nyheter
Taggar: A-traktor Fordonsauktion Klaravik Scania 142