Dessa fordon och den tidens förare var med och byggde upp Sverige. Foto: Scania Sverige/MHS. Dessa fordon och den tidens förare var med och byggde upp Sverige. Foto: Scania Sverige/MHS.

Tunga Rallyt Åkarsvängen 2024

Tunga Rallyt Åkarsvängen sker i år på lördag den 14 september i Södertälje. Rallyt startar från Scania Finans i Södertälje och går en runda i Södermanland under dagen, med målgång vid Scanias huvudkontor. Tunga Rallyt Åkarsvängen är en manifestation av de fordon som har bidragit till att bygga upp Sverige till dagens nivå och välstånd. De fordon som deltar är en del av det fordonshistoriska kulturarvet till glädje för alla.

I rallyt deltar ett hundratal fordon från 1930-talet fram till 1994 års modeller. Såväl svenska fordon som ett 20-tal fordon från våra grannländer. Totalt deltar cirka 400 personer i rallyt.

Motorhistoriska Sällskapet (MHS) har ett femtiotal funktionärerna på plats.
– Intresset för lastbilar, bussar och brandbilar är stort här och många är riktiga fantaster som lägger ner många timmar på att göra fordonen fina, säger Rolf Wiklund, Motorhistoriska Sällskapet i Sverige.

Tunga Rallyt arrangeras av MHS i Sverige som är en av landets större klubbar för äldre fordon. Arrangemanget gör man tillsammans med Scania Sverige AB.

Mer info om rallyt, startlistor med mera på MHS:s hemsida.

Första starten sker klockan 08.30 vid Scania på Verkstadsvägen i Södertälje där ekipagen och deras förare tillsammans med fakta och kuriosa kommer att presenteras av speakern Torbjörn Berggren.

Därefter ger de sig ut på en 10 mil lång bana som kan ses på bilden under artikeln. Om du inte själv kör, kan det vara trevligt att ta med sig dryck och förtäring, placera sig på en plats utmed banan och då se alla dessa fantastiska fordon köra förbi.

Målgång sker mellan cirka klockan 12:00 och 13.00 vid Scanias huvudkontor på Vagnmarkarvägen i Södertälje följt av prisutdelning klockan 14.30.

Banan är 10 mil lång. Var kommer du att sitta för att se ekipagen rulla förbi?
Banan är 10 mil lång. Var kommer du att sitta för att se ekipagen rulla förbi?

Om artikeln

Publicerad: 2024-09-09 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: MHS Motorhistoriska Sällskapet Scania Sverige Tunga Rallyt Åkarsvängen Veteranlastbilar