Ändrade EU-regler leder till lagändringar

Nya EU-regler leder till lagändringar kring vilka fordon som ska anses vara utsläppsfria. I regeringens promemoria föreslås ändringar i lagen (2024:172) om infrastrukturavgifter på väg och lagen (2924:173) om indelning av tunga fordon i koldioxidutsläppsklasser.

Ändringarna avser vilka fordon som vid tillämpningen av lagarna ases vara utsläppsfria. Ändringarna görs eftersom bakomliggande EU-regler har ändrats på så sätt att fler tunga fordon ska anses vara utsläppsfria.

I fråga om indelning i koldioxidutsläppsklasser föreslås också en följdändring av vad som anses med uttrycket referensvärde för koldioxidutsläpp.

Till följd av de ändrade EU-reglerna föreslås vidare ändringar i övergångsbestämmelserna till lagen om infrastrukturavgifter på väg och i övergångsbestämmelserna till två tidigare ändringar i lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon.

Ändringarna i lagen om infrastrukturavgifter på väg och lagen om indelning av tunga fordon i koldioxidutsläppsklasser föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.