I år blev USA störst inom export av LNG. I år blev USA störst inom export av LNG.

IEA: ”Fossila bränslen kan bli billigare”

Den internationella energibyrån IEA menar att fossila drivmedel kan bli både billigare och mer tillgängliga. IEA pekar på två faktorer. Den ena att världens största oljeimportör Kina i rask takt övergår till elfordon. Samtidigt har stiger råoljeproduktionen bland annat från nya oljefält i USA.

Övergången till elfordon kan leda till att det blir en överproduktion av olja, gas och kol vilket leder till lägre priser och mer tillgång till dessa då det kommer att finnas mer än vad som krävs för ekonomisk tillväxt. Enligt IEA har investeringarna i fossila drivmedelsprojekt varit större än vad världen efterfrågar.

Världens geopolitiska oroligheter har orsakat prishöjningar på världens gas- och oljemarknader, men nu finner IEA i sin årliga prognos att prishöjningarna kommer att lugna ner sig.

Något som talar för det är exempelvis att priset på råolja, trots Mellanösternkonflikten, fortfarande ligger kvar i 70-dollarsintervallet. Nyligen sjönk priset till under 72 dollar när Kinas efterfrågan blev svagare.

Även om det finns risk för kortsiktiga störningar, ser IEA i den långsiktiga analysen att det blir lägre priser. Även gaspriserna förväntas falla, men att det kan bero på att fler gasprojekt planeras.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har investeringar i export av flytande naturgas (LNG) ökat kraftigt. Exporten sker med huvudsakligen med fartyg och en mycket stor del av LNG:n kommer från USA som tidigare i år blev störst i världen inom export av LNG.

Om artikeln

Publicerad: 2024-10-21 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Flytande Gas Fossila Drivmedel IEA Kina LNG Råolja USA