Foto: Transportföretagen. Foto: Transportföretagen.

Låt transportbranschen bidra med kvalitetssäkringar av Komvux

Regeringens förändringar för att höja kvaliteten i den kommunala vuxenutbildningen är ett välkommet besked, som på sikt kan gynna transportnäringen. Satsningen syftar till att skärpa kontrollerna från Skolinspektionen och transportbranschen kan där bidra med sakkunskap i att kvalitetssäkra relevanta utbildningar. Detta menar Transportföretagen.

Som en del i regeringens budget för nästa år har man aviserat att sju miljoner ska gå till att öka kvaliteten inom den kommunala vuxenutbildningen. Anslaget kommer därefter öka med tio miljoner kronor för 2026 och tolv miljoner året därpå.

Regeringen går också fram med åtgärder för att stoppa utbetalningar av statsbidrag till utbildningar som visar på stora brister, för att höja kvaliteten i den kommunala vuxenutbildningen.

Beskedet är viktigt för transportnäringen, där efterfrågan på personal är stor.
– Vi välkomnar att Skolinspektionen får ett utökat uppdrag att granska kvaliteten i Komvux, inte minst då vuxenutbildningen är en viktig del av lösningen för att tillfredsställa transportsektorns samlade rekryteringsbehov, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Skolinspektionen bör i det arbetet samverka med transportbranschen, som kan bistå med kvalitetssäkring av utbildningarna.
– För att kunna kvalitetsbedöma alla delar av en utbildning riktad till transportsektorn behövs till delar djupgående kunskaper i branschens utveckling, teknik och läromiljöer. Här kan vi som branschföreträdare bidra med sakkunskap och vi skulle välkomna ett samarbete med Skolinspektionen för att möta regeringens ambition att höja kvaliteten, avslutar Caj Luoma.

Om artikeln

Publicerad: 2024-10-08 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Caj Luoma Komvux Kvälitetssäkring Regeringen transportbranschen Transportföretagen Transportutbildning Vuxenutbildning