Samverkanskontroll i Göteborg. Foto: Proffs/arkiv. Samverkanskontroll i Göteborg. Foto: Proffs/arkiv.

Regeringen ändrar myndigheters uppdrag

Regeringen ändrar uppdraget till Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och om varaktig myndighetssamverkan.

Vi ser alltmer myndighetssamverkan och då inte minst i kontrollerna i hamnar och utmed vägarna. Detta är något de olika myndigheternas personal ser som bra och öppnar för nya samarbeten.

Med mer samverkan kan det också bli svårare för kriminella nätverk att upprätthålla sina ekonomier.

Regeringen gör nu ändringar som innebär att uppdragstiden förlängs till och med den 31 december 2026. Myndigheterna ska under samma tid fortsätta att brett bedriva och utveckla arbetet mot arbetslivskriminalitet och arbetet vid arbetslivskriminalitetscentren utifrån respektive myndighets kompetensområde.

Arbetet ska bidra till effektivare genomförande av regeringens prioriteringar med målet att genom samverkan motverka arbetslivskriminalitet i samhället. Myndigheternas samarbete ska utvecklas för att slå hårdare mot den kriminella ekonomin, organiserad brottslighet i företagsmiljö, människohandel, människosmuggling och människoexploatering i arbete.

Uppdraget ska, i stället för vad som anges i tidigare beslut, årligen och senast den 31 mars 2025, 2026 och 2027 redovisas av Arbetsmiljöverket till Regeringskansliets Arbetsmarknadsdepartement. Redovisningen ska tas fram tillsammans med övriga myndigheter som omfattas av uppdraget.

Regeringens uppdrag gäller i övrigt oförändrat i tillämpliga delar.

Vill du läsa mer om uppdraget, finner du det här.

Om artikeln

Publicerad: 2024-10-14 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetslivskriminalitet Kriminell Ekonomi Organiserad Brottslighet Regeringen Samverkanskontroller