eTopas 600 blir den första produkten av SuperPanther och Steyr Automotive ämnad för den europeiska marknaden. Foto: Steyr/Superpanther. eTopas 600 blir den första produkten av SuperPanther och Steyr Automotive ämnad för den europeiska marknaden. Foto: Steyr/Superpanther.

SuperPanther och Steyr Automotive med ellastbilar för Europa

Som en del av den globala övergången mot nettonollutsläpp inom transportindustrin tillkännager Superpanther sitt strategiska partnerskap med Steyr Automotive. Den första produkten i samarbetet är en eTopas 600, en helelktrisk dragbil skräddarsydd för den europeiska marknaden.

Samarbetet markerar en betydande milstolpe i Superpanthers globala ”Enabler”-strategi (möjliggörande-strategi), som syftar till att leda kommersiella fordonsindustrin in i en ny era av elektrifiering genom teknisk innovation och industriellt samarbete.

Inom området ny energiteknik är Superpanther fast besluten att utveckla sin ”Enabler”-strategi genom att arbeta med globala partners för att driva innovationen och adoptionen av elektriska tunga lastbilar. Partnerskapet med Steyr Automotive representerar Superpanthers första samarbete inom fordonstillverkning i Europa och är en viktig milstolpe i dess globala strategi.

Den första produkten i samarbetet är eTopas 600 som är en helektrisk dragbil skräddarsydd för den europeiska marknaden. Den är utrustad med högeffektiva LFP-batterier med en räckvidd på 50 mil, SuperPanthers egenutvecklade elektriska axel, en 876V högspänningsplattform och ett integrerat värmeledningssystem med intelligent energihantering.

Dessutom tillkännagavs även lanseringen av eEmerald-serien. Den en lastbil som erbjuder en mängd olika alternativ för drivlina, körintervall och hyttkonfigurationer för att möta olika marknadskrav.

Båda lastbilsvarianterna förväntas gå i serieproduktion på den europeiska marknaden i slutet av 2025.