Britta Lejon, förbundsordförande, är nöjd med utslaget även om det var väntat. Foto: Fackförbundet ST. Britta Lejon, förbundsordförande, är nöjd med utslaget även om det var väntat. Foto: Fackförbundet ST.

Teslas stämning mot PostNord avslogs i dag

Solna tingsrätt har idag avslagit Teslas stämning av Postnord för att de inte delar ut post till Tesla. Fackförbundet ST anser att ärendet hade en självklar utgång, men att tingsrätten inte borde ha behövt hantera detta överhuvudtaget. Den blockad som ST beslutat om är en fullt laglig sympatiåtgärd i en arbetsmarknadskonflikt och då gäller principen att staten ska förhålla sig neutral mellan parterna.

I går kunde vi berätta att Fackförbundet ST utvidgade sina åtgärder mot Tesla efter att sympatiåtgärderna än en gång kringgåtts av företaget. Något som nu har lett till ökade åtgärder mot Tesla.

Utslaget i Solna tingsrätt är mycket välkommet om än väntat, men förbundet menar att tingsrätten egentligen inte borde ha behövt hantera detta överhuvudtaget.
– I Sverige hanterar vi generellt arbetsmarknadskonflikter genom förhandlingar, inte genom domstolar. Tesla ska vända sig till Post- och Telestyrelsen ifall man har synpunkter på hur Postnord utför sitt uppdrag. Strejkrätten är inte föremål för rättslig prövning, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Fackförbundet ST meddelade i november 2023 att förbundet vidtar sympatiåtgärder i konflikten mellan IF Metall och Tesla genom att blockera postutdelningen. Tesla skickade då in en stämningsansökan gentemot Postnord för att företaget i enlighet med praxis ställde sig neutrala i konflikten.

Om Postnord på något sätt försökt kringgå blockaden eller hindra dess verkställighet, hade det varit liktydigt med att ta parti för den ena parten (Tesla) och därigenom ett brott mot svensk praxis att staten ska vara neutral i konflikter på arbetsmarknaden, förklarar Fackförbundet ST. Strejkrätten, och därigenom rätten att vidta sympatiåtgärder, är reglerad i grundlagen Regeringsformen 2 kap §14.

Om artikeln

Publicerad: 2024-10-11 12:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Fackförbundet ST Konflikt PostNord Strejk Strejkrätt Tesla Tingsrätt