Hittills har Yara framför allt fokuserat på att sänka klimatavtrycket i livsmedelskedjan, men nu breddas engagemanget till energisektorn.
– Det medför dessutom att vi sänker klimatavtrycket på rapskakan som är en viktig sidoprodukt, förklarar Anders Anderson som ansvarar för affärsutveckling på Yara.
Energifabriken har arbetat för en fossilfri värld sedan 2006. Genom att använda RME som är tillverkad av raps, minskar koldioxidutsläppen redan i dagsläget med cirka 70 procent jämfört med fossil diesel.
Nu är det dags för nästa steg och Energifabrikens affärsutvecklingschef Erik Jacobsson ser fram emot projektet.
– Nu vill vi driva på utvecklingen och ytterligare minska klimatavtrycket på vår RME, säger han.
Här blir Yaras gödsel den sista pusselbiten för att få fram en RME från en helt fossilfri rapsodling. Alla andra steg i kedjan drivs eller framställs redan av fossilfria energikällor, och alla åtgärder i fält sker med förnybar teknik.
I samarbetsprojektet ingår 100 hektar rapsodlingar i Östergötland som ska odlas så klimatsmart som möjligt. Yara levererar gödsel helt baserad på förnyelsebar energi, bland annat YaraMila Raps med upp till 90 procent lägre klimatavtryck. Dessutom bistår Yara med gödslingsråd och digitala kvävestyrningsverktyg.
På Energifabriken vill man visa jordbrukets potential som producent av förnybar energi redan i dag.
– Vi vill skynda på utvecklingen av den gröna omställningen. Kunskap, teknik och logistik är på plats tack vare ett bra samarbete mellan alla olika aktörer, säger Erik Jacobsson.
Energisektorn köper redan i dag 60 procent av den europeiska rapsen. För jordbruket är det därför värdefullt att vårda och stärka positionen som en del av lösningen på klimatfrågan.
På Energifabriken berättar marknadschef Henrik Fridholm att målet med projektet är att med den fossilfria skörden visa hur långt vi kan sänka klimatavtrycket med den senaste tillgängliga teknologin.
– Det är viktigt att nå ut med jordbrukets potential. I dag är det ingen som riktigt vet hur mycket en fossilfri RME är värd, men vi vet att efterfrågan är stor, säger Henrik Fridholm.
Efterfrågan är dock större än utbudet och för Yara är det en utmaning att få fram tillräckligt med förnybart framställd gödsel. Arbete pågår dock för att bygga ut kapaciteten.
– Om några år kommer Yara att kunna leverera betydligt större mängder gödsel med lågt klimatavtryck, avslutar Anders Anderson.
Projektet kommer att ingå i AgroDrive, kunskapscentrum finansierat av FORMAS, som fokuserar på omställningen till fossilfri energi i jordbruket.