Under hösten 2024 startade två utbildningar inom ramen för NY. Det handlar om utbildningen till marinelektriker på Campus Nynäshamn och utbildningen till fordonstekniker med inriktning på el- och hybridfordon i Göteborg.
Detta är en utveckling som Transportföretagen varit aktiva i att få till stånd och nu har piloten Nationell Yrkesutbildning kommit i gång på allvar.
Under året kommer Transportföretagen att följa hur arbetet fortlöper och i denna första del presenterar Transportföretagen för oss läsare rektorer och utbildningsledare från de båda utbildningarna och vi får ta del av deras tankar och erfarenheter från uppstarten.
I Göteborg leds fordonsteknikerutbildningen av rektorerna Karin Omsén och Eva Petersén tillsammans med Håkan Bjurkvist som är utbildningsledare som berättar om hur den nya utbildningsformen skiljer sig från andra yrkesutbildningar.
Ett är att man har ett nära samarbete med fordonsindustrin.
– Det innebär att branschen har ett direkt inflytande på innehållet vilket gör att vi snabbt kan justera upplägg och innehåll för att möta nya behov, säger Eva Petersén.
Just det omfattande stödet från branschen beskrivs som en av utbildningens största styrkor.
– Företag har inte bara bidragit med utrustning och fordon utan också ställt upp med fler LIA-platser (lärande i arbete) än antalet studerande, säger Håkan Bjurkvist och tillägger att det är ett fantastiskt engagemang som visar på det stora rekryteringsbehovet inom branschen
Det pågår en elektrifiering av transporter och utbildningen fokuserar därför på att ge studenterna allmän behörighet som högvolttekniker, något som är avgörande i en fordonsindustri som snabbt elektrifieras. Man kortar vägen för de studerande till märkesspecifika certifieringar och gör det möjligt för dem att snabbt bli attraktiva på arbetsmarknaden.
Uppstarten av NY har gått fort vilket har inneburit vissa utmaningar. Exempelvis hade inte alla sökanden tillräckliga förkunskaper för att påbörja utbildningen och utbildningsformen är en pilot som inte alla sökanden känner till ännu. Oavsett utmaningarna är framtidstron stark. Utbildningen ses som en viktig del i att möta både branschens behov och samhällets omställning mot hållbar mobilitet.
På Campus Nynäshamn pågår en marinelektrikerutbildning som präglas av kvalitet och flexibilitet i symbios. Uppstarten där blev lika spännande Malin Tärnqvist Lidström, utbildningsledare och Anneli Sahlin, rektor, betonar hur NY förenar en standardiserad struktur med hög grad av flexibilitet.
Även om alla platserna inte fylldes vid starten, har utbildningen skapat stort intresse och starten ses som en framgång.
– Vi hade redan upparbetade nätverk i branschen vilket gjorde att vi på ett smidigt sätt kunde starta utbildningen trots tidspressen, säger Malin Tärnqvist Lidström.
Trots utmaningarna är optimismen stor och gruppen ser Nationell Yrkesutbildning som en möjlighet att forma framtiden för yrkesutbildningar i Sverige.
– Den här kvalitetssäkrade utbildningsformen kan vara början på något stort, avslutar Karin Omsén, rektor på fordonsgymnasiet.