Antalet nyregistreringar 2024 landade totalt på 5 230 jämfört med 6 622 för 2023 enligt branschorganisationen Mobility Sweden. För Scania Sverige registrerades under året 2 554 fordon och man ökade därmed sin marknadsandel från 43,2 procent 2023 till 48,8 procent för 2024.
En anledning till den höga marknadsandelen är att Scania kunnat beta av den stora orderboken som hängde kvar sedan 2022. Bristen på komponenter under pandemin innebar att leveranserna drog ut på tiden.
– Vi tackar våra kunder för tålamodet, säger Niklas Engholm, försäljningsdirektör, Scania Sverige.
Scania vinner försäljningen inom alla segmenten, fjärr, distribution, anläggning, avfall samt timmer- och skogstransporter. En anledning till framgångarna är det breda utbudet av produkter och tjänster, menar Scania.
Scania har fordon som passar alla kunder och körningar. Bränsleförbrukningen är erkänt låg och gynnar både åkarnas ekonomi och miljön.
– Vi har fortsatt att utveckla förbränningsmotorn med både Super och V8:an, lägg sedan till att man kan välja alternativa drivmedel som HVO, komprimerad och flytande biogas samt RME. Dessutom har vi många diskussioner om elektrifiering med våra kunder, säger Engholm.
Scania var starkast på svenska marknaden när det gäller antal registreringar av lastbilar som kör på komprimerad biogas med en marknadsandel på 76 procent under 2024 vilket är en ökning med 3,5 procent jämfört med 2023 (källa Bilvision).
– Vi lanserade tidigare två motorer för både flytande och komprimerad biogas, 420 och 460, som med både större tankar och med dubbla tankar ger åkerierna stor flexibilitet i sina uppdrag. Räckvidden är branschledande, säger Niklas Engholm.
Andelen hållbara tunga fordon med biogas, RME och helelektriska, uppgick under 2024 till närmare 23 procent av Scanias totala orderingång enligt Scanias eget ordersystem.
– Det är glädjande att se att allt fler ställer om till hållbara transportlösningar för att möta behoven hos dagens och framtida transportköpare, säger Johan Uhlin, vd Scania Sverige.
Totalt registrerades 342 elfordon i Sverige under 2024, att jämföra med 288 under 2023. Det innebär en ökning på 18,75 procent.
Scania ser det som viktigt att elektrifieringen ökar i Sverige och man tror på omställningen och har bestämt sig för att driva skiftet.
– Under 2024 har vi 40-talet nya kunder över hela landet där vi kan stötta dem i alla delar av elektrifieringsresan från projektering, med ruttanalyser, laddinfrastruktur, val av fordon till service och finansiering. Vi ser det som ett partnerskap, vi gör det tillsammans, säger Johan Uhlin.
Uhlin ser också att deras kunderna är väldigt nöjda med de ellastbilar som har levererats.
– Våra Scania-ingenjörer har tagit fram batterier som är anpassade specifikt för tung trafik, både vad gäller prestanda och hållbarhet, säger han.
Scania är i full färd med att bredda sitt programutbud med regionala ellastbilar och fjärrtransporter.
– Vi tar inga genvägar när det gäller elektrifierade lösningar. Våra ellastbilar bygger på Scanias modul-tänk och har samma höga kvalitetsnivå som våra övriga produkter, säger Johan Uhlin.