Av de närmare 22 000 tunga släp (totalvikt över 3,5 ton) som Bilprovningen besiktade under 2024 hade fler än vartannat (53,8 procent) brister. Jämfört med andra fordonsslag är det en hög andel. Bland länen hade Västmanland högst andel med 72,8 procent och Västra Götaland lägst med 37,5 procent. Bristerna måste åtgärdas snarast och när det är gjort får fordonet brukas som vanligt.
53,8 procent är en hög andel, men en tillbakablick på Bilprovningens besiktningsstatistik pekar på en utveckling i rätt riktning där andelen tunga släp med brister sjunker för fjärde året i rad, från 61,2 procent år 2020 till 53,8 procent år 2024.
– Att bristerna bland de tunga släpen sjunkit med 7,4 procentenheter under de senaste åren känns positivt även om andelen fortfarande är alldeles för hög, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.
Fyra av tio (42,7 procent) tunga släp hade brister med krav på efterkontroll. Detta innebär att bristerna är så pass allvarliga att fordonet inte får användas mer än nödvändigt innan felen har åtgärdats och en fackmannamässig bedömning gjorts av att de har avhjälpts.
En övervägande majoritet av bristerna finns i bromssystemet (58 procent), följt av hjulsystemet (26 procent).
1,5 procent, motsvarande närmare 325 tunga släp, fick körförbud. Högst andel hade Norrbottens län med 4,3 procent och lägst Blekinge län med 0,3 procent. Fordon som beläggs med körförbud måste bärgas från stationerna.
– Merparten av de tunga släp som belades med körförbud hade otillräcklig bromsförmåga. Det är otäckt att dessa fordon kan ha framförts i trafik men bra att felet upptäcks i samband med besiktningen och åtgärdas. Det är ett verkligt argument för varför regelbundna kontroller behövs. Kanske borde de till och med ske med tätare intervall, avslutar Per-Anders Blommefors.