Taxichaufför Jonas Lerin hör till av mycket få som överklagat ett myndighetsbeslut till domstol och där fått rätt. Taxichaufför Jonas Lerin hör till av mycket få som överklagat ett myndighetsbeslut till domstol och där fått rätt.

Han vann kampen om sin felaktigt indragna taxilegitimation

Transportstyrelsen drog in Jonas Lerins taxileg och påstod felaktigt att han drabbats av epileptiska anfall. Med hjälp av en advokat lyckades Jonas Lerin visa att myndigheten hade fel och fick tillbaka rätten att utöva sitt yrke. Men advokatkostnaden fick Jonas betala själv. Nu kräver han ersättning från staten. ”Det är inte rimligt att Jonas Lerin tvingas betala för statens fel”, säger Erik Scherstén, jurist på Centrum för rättvisa.

Transportstyrelsen fortsatte att påstå att Lerin hade epilepsi trots att han hade flera läkarintyg som visade att det var fel.
– Det var först när jag anlitade en advokat som jag blev lyssnad på och kunde få tillbaka min legitimation, säger Jonas Lerin.

När Jonas Lerin hade arbetat som taxichaufför i över tio års tid bland annat som skolchaufför för barn med funktionsnedsättning, beslutade Transportstyrelsen att hans taxiförarlegitimation skulle återkallas. Myndigheten påstod att han hade drabbats av epileptiska anfall.

Bakgrunden är att Lerin vid ett par tillfällen på sin fritid drabbats av lokala kramper i ena benet orsakade av kalciumbrist vilket han medicinerar för. Med intyg från specialistläkare överklagade han Transportstyrelsens beslut till förvaltningsrätten, men domstolen gick ändå på myndighetens linje.

Trots att Jonas Lerin vann och advokaten haft en avgörande roll i att få myndighetens ingripande rättat, så får han inte någon ersättning för advokatkostnaderna. Kostnaden för att rätta till statens fel landar alltså på Jonas Lerin.

Nu hjälper Centrum för rättvisa Jonas Lerin att begära ersättning från staten med 65 438 kronor varav 35 438 kronor avser kostnaden för hans advokat och 30 000 kronor avser skadestånd för överträdelse av Jonas Lerins rätt till en rättvis rättegång.

Jonas Lerin tvingades anlita en advokat för att få fortsätta utöva sitt yrke.
– Om enskilda tvingas betala för felaktiga myndighetsbeslut blir möjligheten att tillvarata sin rätt mot staten en plånboksfråga. Det strider mot rätten till en rättvis rättegång i grundlagen, säger Erik Scherstén, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för Jonas Lerin tillsammans med juristerna Leonard Garg och Maxim del Río Diaz.

Skadeståndsanspråket lämnas in till Justitiekanslern den 10 februari 2025. Om Justitiekanslern inte betalar kravet kommer en stämningsansökan lämnas in till Stockholms tingsrätt.

Att som enskild privatperson ta strid mot exempelvis en myndighet är svårt. När myndighetsbeslut överklagas till domstol förlorar den enskilde i fler än 9 av 10 fall. Om detta skriver Centrum för rättvisa här.