Foto: VFG.se Foto: VFG.se

VFG förlorar sitt utbildningstillstånd – ”Vi får böja oss” för Transportstyrelsens uppfattning

Transportstyrelsen återkallar utbildaren VFG:s tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens. Utbildaren kan enligt myndigheten inte säkerställa att verksamheten lever upp till de krav som ställs.
- Yrkesförare har rätt till en god utbildning. Det här handlar i förlängningen om både tryggheten i arbetslivet och säkerheten i trafiken, säger Jussi Ståhl, inspektör vid Transportstyrelsen.
VFG säger till Proffs att de har vidtagit åtgärder för att möta myndighetens krav men att dessa inte anses vara tillräckliga, förklarar VFG:s vd.

VFG har sedan 1998 utbildat inom tunga fordon och maskiner. Företaget är verksamt i Småland och Blekinge – i Växjö, Jönköping och Karlshamn – och erbjuder både grund- och fortbildning för till exempel lastbils- och bussförare.

Under 2024 har Transportstyrelsen genomfört tillsyn av VFG. Transportstyrelsen kan konstatera att utbildaren har ”allvarliga och genomgående brister” när det gäller dokumentation av såväl grundutbildning som fortbildningskurser för yrkesförarkompetens.

Detta menar Transportstyrelsen gör det svårt att kontrollera vilken utbildning som eleverna faktiskt fått och i vilken omfattning.
Myndigheten menar bland annat att deltagarregistret till övervägande del saknar uppgifter om hur deltagarnas identitet har kontrollerats, vilket transportslag fortbildningen avsett och datum då deltagaren påbörjat och slutfört utbildningen.

Intygen saknar uppgifter om datum när undervisningen påbörjats och slutförts, antalet undervisningstimmar samt vilka mål och ämnesområden som fortbildningskursen avsett.

Både grund- och fortbildning är reglerade i lag, förordning och föreskrift. Syftet med grundutbildningen är att eleverna ska få de teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som behövs för att på ett tryggt sätt utföra gods- eller persontransporter.

Fortbildningen ska i sin tur ge förarna möjlighet att repetera, fördjupa och uppdatera de viktigaste kunskaperna för att utöva yrket. Fortbildning måste ske var femte år.

Transportstyrelsen har rätt att återkalla tillstånd för utbildning av yrkesförarkompetens om den som bedriver utbildningen inte längre uppfyller kraven för tillståndet, inte följer gällande föreskrifter eller bedriver utbildningsverksamheten på ett otillfredsställande sätt.

Eftersom det enligt myndigheten rör sig om upprepade och allvarliga åsidosättanden av kraven är Transportstyrelsens bedömning att en varning inte är en tillräckligt ingripande åtgärd. Tillståndet att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens återkallas därför.
– Den här utbildaren har inte följt gällande bestämmelser. Vi ser mycket allvarligt på det och har därför beslutat om att återkalla tillstånden, säger Jussi Ståhl.

Vi kontaktar VFG för att ställa frågor och vd:n Magnus Andersson inleder med att förtydliga att deras utbildningar håller god kvalité och att det är formalia samt strukturer som Transportstyrelsen haft påpekande kring.
– Vår uppfattning är att vi verkligen har en robust modell med tydliga checklistor och strukturer som möter myndighetens krav, men Transportstyrelsen har en annan uppfattning och det får vi böja oss för, säger Magnus Andersson.

VFG är oense med Transportstyrelsen om viss dokumentation kring utbildningarna vilket varken berör kvalitet eller innehåll i utbildningarna.
– Vi har mött upp Transportstyrelsens synpunkter och gjort en del korrigeringar, men detta anses tydligen inte vara tillräckligt, säger Magnus Andersson.

Hur kommer Transportstyrelsens beslut att påverka verksamheten?
Magnus Andersson förklarar att varken anställda eller verksamhet berörs då man har inlett samarbete med andra aktörer. Det innebär enligt Andersson att pågående utbildningar inte kommer att drabbas.
– De deltagare som genomgått utbildningar under kontrollperioden berörs inte heller, säger Magnus Andersson.

Beslutet berör utbildningsverksamhet gällande YKB grundutbildning samt fortbildning (gods- och persontransporter), endast tillståndspliktig verksamhet mot Transportstyrelsen. VFG:s övriga verksamheter berörs ej.

Kommer ni att jobba för att i framtiden kunna fortsätta att bedriva
utbildningsverksamhet?
– Den icke tillståndspliktiga verksamheten berörs ej. Vår målsättning gällande YKB grundutbildning samt fortbildning (gods och persontransporter) är att vi inom en överskådlig framtid ska kunna bedriva dem i egen regi igen och inte genom samarbeten, säger Magnus Andersson.

Om artikeln

Publicerad: 2025-02-07 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Fortbildning Transportstyrelsen VFG Utbildning YKB