Preems hållbarhetsredovisning: ”Viktiga milstolpar för omställningen”

Under 2024 minskade Preems fossila klimatutsläpp med nästan 700 000 ton i jämförelse med 2023. Det innebär att företaget sedan 2018 har minskat de fossila utsläppen med drygt tolv procent längs med hela värdekedjan.

Resultatet presenteras i Preems Års- och Hållbarhetsredovisning för företaget som har som mål att reducera sina utsläpp med minst 90 procent i hela värdekedjan till år 2035. En del av framgångarna finner vi här.

Sedan 2018 har Preem minskat de fossila utsläppen från drygt 60 miljoner ton koldioxidekvivalenter till drygt 52,5 miljoner ton under 2024. Under 2024 uppgick minskningen till 700 000 ton i jämförelse med föregående år. Den största delen av de fossila utsläppen under 2024 (89 procent) uppstår i användarfasen när drivmedlen används i fordon. Majoriteten av utsläppen i användarfasen (61,5 procent) sker på Preems exportmarknader i Europa.

Hos Preem är man stolta över arbetet de gör för att minska företagets klimatpåverkan och man är fast besluten om att fortsätta driva arbetet framåt. Den viktigaste åtgärden för att fortsätta minska de fossila utsläppen ligger i Preems förmåga att fasa ut det fossila genom att fortsätta investera i omställningen av våra raffinaderier och därmed öka erbjudandet av förnybara produkter med lägre klimatutsläpp.
– Det gör oss också till en nyckelspelare i att minska transportsektorns fossila utsläpp, samtidigt som vi tryggar landets försörjning av drivmedel, säger Magnus Heimburg, vd på Preem.

Under 2024 investerade Preem drygt 2,8 miljarder kronor i hantering och produktion av förnybara drivmedel samt andra klimatreducerande åtgärder. En stor milstolpe var när ombyggnationen av den så kallade Synsat-anläggningen i Lysekil färdigställdes under slutet av året. I denna anläggning kommer diesel med förnybar inblandning produceras, och därigenom utökas den förnybara produktionskapaciteten med cirka en miljon kubikmeter per år. Under 2025 fortgår uppstartsarbete för att få anläggningen att nå full kapacitet.

Preem ser att hållbarhet och lönsamhet går hand i hand. Genom att möjliggöra en ökad produktion av förnybara drivmedel omformar de både sin verksamhet och affär i grunden.
– Men att ställa om våra raffinaderier från fossil till förnybar produktion är en komplex process som tar både tid, kompetens och finansiella resurser i anspråk. Jag är därför nöjd över att vi kan fortsätta satsa fullt ut på vår omställning, säger Magnus Heimburg.

Preem har som mål att reducera sina utsläpp med minst 90 procent i hela värdekedjan till år 2035. Utsläppsminskningen som Preem planerar att uppnå kommer inte vara linjär utan takten är beroende av teknikskiften, beslut om ombyggnationer och samhällets behov.

Omställningen påverkas också av takten i tillståndsprocesser, möjlighet till finansiering och politiska beslut vilka är nödvändiga för att Preem ska kunna fatta de investeringsbeslut som krävs för att hålla ett högt arbetstempo och framdrift i projekten.

En annan stor milstolpe under året var när Preem beviljades en statlig, grön kreditgaranti. Finansieringen om cirka 2,8 miljarder kronor möjliggör en storskalig ombyggnation av ICR-anläggningen i Lysekil. Totalt planerar bolaget att investera cirka 5,5 miljarder kronor i detta projekt som, när det är färdigställt, kommer att producera både förnybart flygbränsle och förnybar diesel.

Ytterligare satsningar på omställningen under 2024:
Fortsatt expansion av laddinfrastruktur. Under året installerade Preem totalt 55 nya laddpunkter på tio stationer.
Den förnybara dieseln HVO100 började användas i Preems samtliga svenska vägtransporter för drivmedelsleveranser vilket resulterade i att de fossila utsläppen från Preems egna vägtransporter minskade från 4 000 ton till 400 ton koldioxidekvivalenter.
Ombyggnation av depåer i Helsingborg och Norrköping för hantering av förnybara råvaror som används i produktionen fortsatte.

Det finansiella året 2024 påverkades, som vanligt, av världsmarknadspriserna
på råvaror och produkter. Dessa påverkas i sin tur av utvecklingen i omvärlden. Årsredovisningen för 2024 visar att Preems omsättning uppgick till 131 miljarder kronor, en väntad nedgång från 2023, som slutade på drygt 138 miljarder kronor. Det operativa resultatet uppgick till 2,2 miljarder kronor, jämfört med 7,9 miljarder kronor föregående år.

Trots det försämrade resultatet fortsätter Preem att uppvisa en stark finansiell position, med en total likviditet om 16 miljarder kronor.

Preem ser en fortsatt stor efterfrågan på deras produkter, men efter två år med exceptionella resultat inom sektorn såg man en gradvis normalisering av den europeiska marknaden för raffinerade produkter under 2024.
– Jag är därför nöjd över att vi har lyckats leverera ett stabilt resultat med en stark likviditetsposition. Det gör det möjligt för oss att fortsätta driva vår omställningsresa framåt, avslutar Magnus Heimburg.