Sveriges vägnät är en kritisk del av infrastrukturen och att de håller god standard är en nödvändighet både för transportföretag och trafikanter. Enligt Transportföretagens analys om tillståndet för de statliga vägarna som nu presenteras för femte året i följd, går utvecklingen för första gången åt rätt håll.
Andelen vägar som är i mycket dåligt skick har på fyra år minskat från 13 till 10 procent och totalt sett är nu 22 procent av landets vägnät i dåligt eller mycket dåligt skick jämfört med 26 procent 2020.
Den negativa trenden för högtrafikerade vägar har bromsats, men stora skillnader mellan länen kvarstår. Sticker ut särskilt gör Jämtland och Dalarna med en hög andel vägar i mycket dåligt skick (20,5 och 16,4 procent), medan motsvarande siffror i Östergötland och Uppsala län bara är 2,7 och 3,8 procent.
I samband med att infrastrukturpropositionen presenterades i höstas aviserade regeringen att underhållsskulden på vägnätet kommer att vara avbetalad vid nästa planperiods slut 2037. Analysen visar att det kan vara tillräckligt för att förbättra vägnätet, men att 8 miljarder per år i budget hade behövts för att minimera underhållsskulden på 10 år. Det hade sannolikt dock inte varit en möjlig tidsram på av praktiska faktorer som tillgången på material och kompetens.
Transportföretagens analys visar att det inte kommer att gå att minimera underhållsskulden på så kort tid även om det är en bra bit på väg. Vägunderhållet har varit underfinansierat under flera decennier och det kommer därför att ta längre tid att hämta igen.
– Det finns alltså inte någon ”quick-fix”, men regeringens aviserade kraftiga höjning är naturligtvis ett stort steg i rätt riktning. Det stoppar fortsatt förfall och kommer att förbättra tillståndet på vägarna förutsatt att den består planperioden ut, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.
Regeringens planerade budgetökning uppgår till 354 miljarder kronor för drift, underhåll och reinvesteringar av statliga vägar i den nationella infrastrukturplanen 2026–2037. Det är ett tillskott på 157 miljarder jämfört med innevarande planperiod. Nyligen presenterades också ett tillskott på ytterligare 500 miljoner kronor för vägunderhåll i regeringens vårändringsbudget.
Län och andel vägar i mycket dåligt skick i procent
Jämtland 20,5
Dalarna 16,4
Västernorrland 16,0
Västra Götaland 14,7
Gävleborg 14,0
Halland 11,9
Västerbotten 11,6
Stockholm 11,3
Norrbotten 11,1
Kalmar 10,4
Kronoberg 9,0
Skåne 8,5
Blekinge 7,2
Jönköping 6,7
Södermanland 6,0
Gotland 5,6
Örebro 5,4
Värmland 4,6
Västmanland 4,0
Uppsala 3,8
Östergötland 2,7