HVO100 tillverkas på olika sätt av olika producenter framhåller Preem som nyligen fick världens första Svanenmärkning av sin egenproducerade Preem Redefine HVO. Foto: Preem. HVO100 tillverkas på olika sätt av olika producenter framhåller Preem som nyligen fick världens första Svanenmärkning av sin egenproducerade Preem Redefine HVO. Foto: Preem.

Hållbart HVO-bränsle påstås vara bedrägligt

Preem: "Det finns skillnader i hur HVO100 produceras"

Allvarliga farhågor har väckts över de gröna referenserna för HVO-bränsle efter att en studie funnit att en nyckelingrediens för den förnybara dieseln sannolikt är bedräglig. Det finns dessutom flera tillverkare av HVO som inte alla gör likadant. Nyligen fick Preem Svanenmärkning för sin HVO och vill lyfta fram betydande skillnader i tillverkning och val av råvaror för produktionen av HVO100.

Den icke statliga organisationen Transport & Environment (T&E) säger att nästan dubbelt så mycket POME (restprodukt av palmoljeproduktion) blandas in i europeiska biobränslen än vad som är tillgängligt globalt.

HVO ses som ett viktigt övergångsbränsle för att åkerierna ska adressera en koldioxidfri framtid och genom att använda HVO, som kan användas i de flesta befintliga lastbilar med minimala störningar, sägs ge utsläppsbesparingar på upp till 90 procent.

POME är ett vattenhaltigt slam som produceras under palmoljeproduktion, men T&E säger att dubbelt så mycket POME-olja förbrukades i europeiska biobränslen 2023 än vad som beräknas finnas tillgängligt runt om i världen. ”Det verkar som att mycket POME bara kan vara palmolja i förklädnad”, säger Cian Delaney, T&E-kampanjkoordinator, som ställer frågan om HVO är så grönt som görs gällande.

Här kan Preem förklara att det finns skillnader mellan producenter av HVO100, men vi återkommer till det senare.

T&E menar att de politiska incitamenten som gör det möjligt för oseriösa biobränsleråvaror att ta sig in i Europa som förment hållbara bränslen måste tas bort.

T&E:s studie kom som en BBC-undersökning som också fann att jungfruolja och andra icke-avfallsmaterial ofta användes i HVO i stället för avfallskällor. Kritiken har lett till att Mike Nakrami, vd för leverantören av elfordonsflottslösningar VEV, säger att operatörer borde avstå från idén om HVO och börja elektrifiera sina flottor. ”Verkligheten är att hållbar HVO-försörjning är starkt begränsad trots marknadsföringen som ett miljövänligt bränsle”, säger Mike Nakrami.

Mike Nakrami säger att ju fler fordon som använder HVO, desto värre blir miljöpåverkan eftersom efterfrågan överstiger tillgängligheten och att leverantörer då vänder sig till miljöskadlig jungfrupalmolja i stället samtidigt som bränslet fortfarande marknadsförs som hållbart.

Nakrami medger att det finns genomförbar användning för HVO i fordon som ännu inte har elektriska motsvarigheter, men att skåp- och lastbilsoperatörer borde gå över till el. Han tillägger att med HVO, som också kostar 10–20 procent mer än konventionell diesel, bör fordonsflottor se till att elektrifiera där de kan i dag snarare än att försena och öka efterfrågan på ohållbar HVO vilket har en stor miljöpåverkan. Han anser att den enda vägen mot en hållbar framtid för transporter är just elektrifiering.

European Waste-based and Advanced Biofuels Association (EWABA) som representerar stora biobränsletillverkare i EU och Storbritannien säger att de inte representerar HVO-tillverkare, men att de tror att det fanns ”ett stort problem med certifieringsverifiering” med bränslet vilket behöver åtgärdas. ”ISCC, det största frivilliga systemet i EU, borde göra mycket mer för att se till att biodiesel utanför EU verkligen är vad den utger sig för att vara säger en talesperson för EWABA och tillägger att EU-producenter av HVO har ett klart underläge när det gäller att konkurrera med producenter utanför EU vars certifieringsverifiering är tveksam.”

ISCC, som administrerar ett oberoende system för certifiering där producenterna måste visa var de får sina råvaror ifrån, säger att de har ett nära samarbete med EU-kommissionen om en handlingsplan för ytterligare åtgärder för att stärka certifieringen.

Tillbaka till Preem och att vi nyligen publicerade att Preem Redefine HVO blivit det första Svanenmärkta HVO100 i världen. Hur ser Preem på kritiken som riktas mot HVO och vi frågar om det finns skillnader i hur olika producenters tillverkar av HVO.

Preem svarar att som Sveriges största drivmedelsproducent har de möjlighet att göra skillnad för yrkestrafiken.
– Vi vill göra det enkelt för våra kunder att utan att byta ut fordonet kunna ställa om från fossila till förnybara drivmedel och därmed minska sina fossila koldioxidutsläpp här och nu, säger Daniel Granquist, produktspecialist på Preem för Preem Redefine HVO100.

Daniel vill inte uttala sig om andra producenter av HVO100, men säger att på Preem tar man hållbarhet av de förnybara råvarorna på största allvar.
– Av den anledningen har vi sedan länge valt bort palmolja, PFAD, POME och sojaolja som råvara på våra raffinaderier. För att säkerställa att vår drivmedelsproduktion lever upp till de ställda kraven i befintliga regelverk genomför vi regelbundna utvärderingar, leveranskontroller och platsbesök hos våra leverantörer, säger han.

Genom noggranna granskningar av spårbarheten i Preems värdekedja, vilket innefattar uppsökande verksamhet, strävar de efter att vara en förebild i branschen och är stolta över att deras Preem Redefine HVO100 uppfyller de strikta kriterier som krävs för Svanenmärkning.

Vid produktionen av Preem Redefine HVO100 på raffinaderiet i Göteborg använder Preem främst råvaror som animaliska fetter samt tallolja, berättar Daniel Granquist om produktens råvaror innan han fortsätter att lyfta upp Svanenmärkningens kriterier.
– Svanenmärkningen ställer som sagt höga krav inom många olika områden som kvalitet, klimatpåverkan, spårbarhet samt att de förnybara råvaror som används vid produktionen inte kommer från råvaror som palm- och sojaolja eller någon restprodukt från produktionen av dessa vegetabiliska oljor. För att få Preem Redefine HVO100 Svanenmärkt har alla kraven noga kontrollerats av Svanens egna experter och för att säkerställa att produkten kontinuerligt lever upp till Svanenmärkningens höga krav, säger Granquist i en avslutande kommentar.

Några av kriterierna Svanenmärkning av Preem Redefine HVO100 kräver är:
Förnybara råvaror som är ansvarsfullt producerade, spårbara och från kontrollerade källor.
Förbud mot livsmedels- och fodergrödor samt genmodifierade grödor.
Förbud mot råvaror som palm- och sojaolja, inklusive biprodukter, restprodukter och avfallsfraktioner från palm- och sojabönsoljeindustrin.
Uppfyllande av erkända bränslestandarder.

Preem har kunnat styrka efterlevnaden av dessa kriterier genom en grundlig genomgång.

Kriterierna i sin helhet finner du här.