– Miljöarbetareavtalet följer märket, den kostnadsram som industrin har satt för att klara den internationella konkurrensen. På det sättet värnar renhållnings- och återvinningsföretagen den svenska lönemodellen som tjänar både arbetsgivare och arbetstagare väl, säger Annika Nordin, Förhandlingschef, Biltrafikens Arbetsgivareförbund.
Överenskommelsen innebär att ett system för deltidspension införs och att arbetsgivaren bekostar läkarintyg vart femte år för arbetstagare som behöver förlänga tung behörighet hos Transportstyrelsen.
Lönetrappan har också förändrats, så att de som arbetat längre får något högre löneökningar och de som arbetat kortare får något lägre löneökningar. Alla villkorsändringar har räknats av från löneökningsutrymmet, så att den totala kostnaden ryms inom märkets kostnadsram.
– Lönedifferentiering har varit en viktig fråga för Transport, liksom deltidspension. Genom att räkna av kostnaderna från löneökningarna, har vi kunnat hitta en balanserad lösning som ger ett stabilt avtal i en osäker omvärld, säger Annika Nordin.
Märket 2025
Industrins parter har 2025 tecknat avtal med en löneökningstakt på 6,4 procent över 2 år. Avtalsvärdet är 3,4 procent det första året och 3,0 procent år två. Detta ”märke” är kostnadsramen för alla kollektivavtal på arbetsmarknaden och utgör därmed en grundförutsättning för alla avtal som Transportföretagen förhandlar i år. Du kan läsa mer om märket och industriavtalet på Transportföretagens webbplats.