I Storbritannien för man en ständig kamp mot potthål och även definieringen av när ett potthål faktiskt är ett potthål. Och ja, brittiska vägar, fråmst det mindra ävgnätet, lämnar ofta mycket att önska i detta avseende kan redaktionen meddela av egen erfarenhet
Även i Sverige är potthål ett problem varför vi har en Nationell Potthålsvecka mellan den 1 – 7 maj varje år.
Mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick, skriver Riksförbundet M Sverige.
– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor, men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige.
Potthål har många negativa effekter för säkerheten i trafiken. Ojämnheter i vägbanan bryter kontakten mellan däck och asfalt vilket ökar risken för olyckor. Undanmanövrar för att slippa risken att skada fälgar eller hjulupphängning är i sig ett riskmoment.
Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet.
– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar, säger Jacob Sidenvall.
Inför de kommande fem åren tvingar regeringen Trafikverket att prioritera vägunderhållet högre. Det är därför väldigt bra tajming att anmäla skador på vägbanan just nu.
M Sverige uppmuntrar därför alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan.
– Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg. Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare, avslutar Jacob Sidenvall