Vet du vad som gäller om du kör på ett djur? Vet du vad som gäller om du kör på ett djur?

Smitning från viltolycka räknas som jaktbrott

I nuläget finns ingen statistik över hur många som döms för smitning från viltolycka, det drabbar både jägarkåren och trafiksäkerheten. ”När smitning från viltolycka registreras som jaktbrott, inte trafikbrott, saknas kunskap om mängden smitningar”, säger Jacob Sidenvall, Riksförbundet M Sverige.

Den som inte anmäler en trafikolycka med vilt till polisen begår ett brott. Det är en klok lagstiftning som både skyddar trafikanter och minskar lidandet för djuren som blir påkörda i trafiken.

Ett trafikskadat vilt bör avlivas så fort som möjligt för att begränsa dess lidande, men också för att minska riskerna för att ytterligare trafikolyckor inträffar, menar Jacob Sidenvall, pressekreterare på Riksförbundet M Sverige.

Men smitningar från viltolyckor registreras inte som trafikbrott, utan i stället som jaktbrott. Det får som konsekvens att de läggs till statistiken över jaktbrott i landet och där sker ingen särredovisning.

När lagändringen kom för drygt tio år sedan steg antalet misstänkta jaktbrott kraftigt i flera delar av landet.
– Det gör att jägarkåren felaktigt pekas ut som mer benägen till jaktbrott än vad den är samtidigt som vi får svårare att följa hur väl människor efterlever kravet på att anmäla viltolyckor, säger Jacob Sidenvall.

Även djur som hittas dödade vid vägen rapporteras in som jaktbrott trots att ingen döms.

Riksförbundet M Sverige arbetar aktivt med att få ut information om hur man hanterar en viltolycka på rätt sätt. För att kunna bedöma hur informationsinsatserna görs på bästa sätt behövs rätt underlag.
– I nuläget går det inte att se om smitningar från viltolycka ökar, minskar eller står still. Det är ett brott som i princip aldrig sker med uppsåt, men som har en tydlig koppling till kunskap. Vi behöver få överblick via statistiken för att kunna hjälpa till med informationskampanjer, säger Jacob Sidenvall.

Om du krockar med ett vilt ska du:
Stanna på säker plats nära olycksplatsen och ställa ut varningstriangel.
Ringa 112 och anmäla olyckan, ring inte 114 14 om du själv är inblandad i olyckan.
Märka ut platsen och riktningen på djurets flyktväg så gått det går (gärna med viltremsa).
Placera markeringsremsa cirka 100 meter från olycksplatsen vid kollision med vildsvin, björn, varg eller lodjur. Informera polisen om detta.
Markera platsen även om djuret ligger kvar, så att andra förstår att olyckan är anmäld till polisen.

Vill du veta mer om exempelvis vilket vilt som måste rapporteras, finner du det här.

Om artikeln

Publicerad: 2025-04-09 09:10
Kategori: Nyheter
Taggar: Jaktbrott M Sverige Smitning viltolycka