Det som stack ut mest i statistiken för 2024 är olyckorna med vildsvin som ökat med över 3 000. Vildsvinen har kommit för att stanna och de sprider sig fort, menar föreningen.
Även olyckorna med älg har ökat i flera län, detta trots information i media runt att älgen riskerar rödlistas, med mera. Älgstammen har olika förutsättningar i olika delar av landet.
Älgen är det djur som är farligast att krocka med när man ser till statistiken över dödsfall och svåra skador. I en krock med älg är det inte sällan huvudet som får ta smällen eftersom älgen ofta hamnar på bilens vindruta/tak.
Älgskadefondsföreningen förklarar att en anledningarna till ökningen av viltolyckor är att antalet fordon på våra vägar ökar, men man pekar även på att trafiken rullar allt snabbare och kanske även att bilarna blir bekvämare att köra och att förarna förlitar sig för mycket på fordonens teknik.
Tekniken kan även störa med stora skärmar som drar till sig uppmärksamhet i stället för att föraren koncentrerar sig på vägen.
Älgskadefondsföreningen menar vidare att många känner sig väldigt trygga på vägar med viltstaket. Viltstängsel är bra men aldrig en garanti.
Oavsett teknik i våra bekväma bilar – det är föraren som kör och har ansvaret. Djuren har inget trafikvett, menar föreningen.
Älgskadefondsföreningen fortsätter arbetet med information och utbildning i Vilt- och trafikfrågor. Man menar att mycket behöver göras för att få ner antalet vilt som inte bara är en enorm samhällskostnad utan som också skapar stort lidande.